I dag kommer åtalet mot Arbogakvinnan

avEric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag kommer slutligen åtalet mot den 42-åriga Arboga-kvinnan och hennes 19-årige pojkvän.

Kvinnan åtalas bland annat för mord på sin tidigare make, mord på sin pappa och försök till mord på sin mamma.

Utredningen, som är unik i svensk rättshistoria, omfattar runt 7 000 sidor.

1 av 2 | Foto: Andreas Bardell
Paret träffade Aftonbladet kort efter att de släppts.

”I sommarstugan fann polisen en man mördad och en kvinna skadad. Nu har kvinnan, som är i 65-årsåldern, anhållits misstänkt för mordet.”

Så stod det i den första artikeln Aftonbladet publicerade om fallet som har kommit att kallas Sommarstugemordet i Arboga.

I själva verket var både den 63-åriga kvinnan och hennes dödade make offer för en då okänd gärningsman. Det var kvinnan själv som larmade 112 klockan 23.12 den 3 augusti förra året.

– Hjälp, jag har hål i kroppen!, skrek hon i panik i larmsamtalet.

Misstankarna mot kvinnan avskrevs snart, och en mördarjakt inleddes.

Kartlägger närstående

Den svårt skadade kvinnan har enligt uppgift inte kunnat peka ut den som anföll henne och hennes make.

Men en vecka efter mordet och mordförsöket kom uppgifter om att polisen sedan en tid kartlade en då 41-årig person, med anknytning till den mördade mannen och hans skadade hustru.

Ytterligare en vecka senare slog polisen till – och grep parets då 41-åriga dotter och hennes 18-årige pojkvän när de var på väg att lämna Sverige, misstänkta för mord och mordförsök.

Misstänkt för sexbrott

Den i dag 42-åriga dottern var inte obekant för polisen.

Tidigare under sommaren avslöjades att hon, i egenskap av chef på ett boende för ensamkommande pojkar, misstänktes ha utnyttjat två pojkar sexuellt. Kort efter att pojkarna polisanmälde händelsen misshandlades och knivhöggs de svårt. I den utredningen förekom också hennes 18-årige pojkvän, men utredningen lades ner i brist på bevis.

Ett år före mordet och mordförsöket dog dessutom kvinnans make under mystiska omständigheter. Också den utredningen lades ner – men skulle komma att tas upp igen.

Träffade Aftonbladet

Tre dagar efter att den nu 42-åriga kvinnan och den nu 19-årige pojkvännen gripits, släpps de den 19 augusti plötsligt på fri fot.

– Misstankarna kvarstår, men är inte tillräckligt starka för att få dem häktade, säger åklagare Johan Fahlander.

Strax efter frisläppandet träffar Aftonbladets reporter Isabelle Nordström och fotograf Andreas Bardell paret på en bensinmack.

– Jag är ganska arg, säger kvinnan.

Hon berättar att polisen pressat henne hårt om vart hon befann sig vid tiden för mordet.

– Vi var hemma, gjorde inget särskilt, säger hon till Aftonbladet.

Hon är upprörd:

– Jag har blivit behandlad som en mördare.

Efter att ha träffat Aftonbladet åker kvinnan till Arlanda, och flyger till Thailand, tillsammans med delar av sin familj.

Mordutredning om maken startar

Samtidigt som kvinnan är i Thailand framkommer nya uppgifter om kvinnans tidigare makes död, i augusti 2015. Kort innan han drunknade tecknades en livförsäkring värd 2,5 miljoner kronor, med kvinnan som förmånstagare. Men några pengar har inte betalats ut – försäkringsbolaget misstänkte att det låg ett brott bakom mannens död, och har på egen hand utrett ärendet efter att polisen lagt ner sin utredning.

Utredningen överlämnas till polisen, som står fast vid att inte inleda en förundersökning. Men försäkringsbolaget överklagar och den 29 augusti beslutar överåklagaren att fallet ska tas upp på nytt. Fallet rubriceras som mord och försök till grovt bedrägeri – men ännu finns ingen formellt misstänkt.

Grips i Norge

Två dagar senare, strax efter att hon kommit hem från sin semester i Thailand, åker den 42-åriga kvinnan till Trondheim i Norge. På ett hotellrum möter hon sin pojkvän. Då slår polisen till igen. Paret grips och anhålls, på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök, och förs till Sverige.

Den 2 september häktas de båda. Utredningen om såväl mordet/mordförsöket på föräldrarna samt mordet på kvinnans tidigare make fortsätter.

I slutet på oktober fattas det ovanliga beslutet att öppna makens grav i Gustavsberg, för att genomföra en ny rättsmedicinsk undersökning, och den 15 november öppnas graven.

Det är ännu okänt vad resultatet av den nya obduktionen blev, om man kunde fastställa någon dödsorsak. Men två veckor efter att graven öppnats delges den 42-åriga kvinnan misstanke om mord på sin make.

Också till detta brott nekar hon.

Erkänner plötsligt

Paret tillbringar såväl jul som nyår på häktet i Uppsala. Där ertappas kvinnan flera gånger med att försöka kontakta både sin medmisstänkte pojkvän och anhöriga på utsidan.

Polisen lägger locket på. Åklagaren meddelar i mitten på januari att utredningen är inne i sitt slutskede, att endast några få förhör återstår.

I ett av dem, i slutet på januari, tar utredningen en dramatisk vändning.

Den nu 19-årige mannen erkänner att det är han som dödat sin flickväns pappa och försökt döda hennes mamma.

Kvinnan fortsätter att neka, och åklagaren vill inte svara på om pojkvännen pekat ut henne som den som beställt morden, eller om hon på annat sätt medverkat. Erkännandet innebär också att kvinnan ljugit i intervjun med Aftonbladet om vad hon och pojkvännen gjorde på mordnatten.

Ytterligare brottsmisstankar

I början på mars delgavs kvinnan misstanken om åtta fall av stämpling till mord, som nu när åtalet lämnas in bantats till tre. Det rör sig om tre olika personer som kvinnan försökt få att döda en person, som är ett av de två mordoffren.

Nu, när det gått närmare nio månader sedan 42-åringens mamma ringde 112 och sa att hon hade hål i kroppen, har åklagarna Jessica Wenna och Johan Fahlander nått till åtal.

De menar nu att de har tillräckliga bevis för att få 19-åringen fälld för mord och mordförsök och för att få 42-åringen fälld för två mord, och mordförsök, stämpling till mord i tre fall, hot mot tjänsteman och flera andra brott.

Motivet misstänks vara pengar.

Utredningen är runt 7 000 sidor. Måndagen den 8 maj inleds rättegången.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM