Åklagare bekräftar: Våldtäktsmisstänkt tidigare dömd för flera brott

KRIM

Aftonbladet avslöjade i går att den våldtäktsmisstänkte 47-årige mannen i Varberg kan vara en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän.

Rättsväsendet kände inte till att han tidigare dömts eller att han inte avtjänat sitt senaste straff.

Nu bekräftar åklagaren Aftonbladets uppgifter.

1 av 2

Den 47-årige mannen sitter nu häktad, på sannolika skäl misstänkt för två våldtäkter, en i januari i år och en i november 2016, båda i Varbergs kommun.

När mannen greps och häktades kände varken åklagare eller polisen till att mannen tidigare dömts för en lång rad överfall mot kvinnor på 80- och 90-talet i Stockholm. Under tiden han härjade i Stockholms förorten Tensta gick han under namnet ”Spökmannen” i pressen. Detta för att han vid några överfall bar en egentillverkad vit luva med urklippta hål för ögonen. I vissa fall hade han en kniv.

– Jag kände inte till uppgifterna om att han tidigare var dömd för flera brott, säger åklagare Ginger Johansson.

Tingsrätten hade begärt ett yttrande från Frivården i år, men där står det endast att mannen fått böter för trafikbrott, samt böter för ett sexköp.

Efter att Aftonbladet publicerade artikeln om ”Spökmannen” i Varberg och hans tidigare brottslighet fick polisen i uppdrag av åklagare att kontrollera uppgifterna.

Bekräftar i pressmeddelande

I dag skickade Åklagarmyndigheten ett pressmeddelande med anledning av Aftonbladets kartläggning - där man bekräftar uppgifterna.

I pressmeddelandet står att man fått många mediefrågor om ärendet och att kammaråklagare Ginger Johansson på Åklagarkammaren i Halmstad därför vill göra ett förtydligande.

Hon skriver att hon nu vet att 47-åringen är tidigare dömd för sexualbrott vid flera tillfällen, men att de brotten inte syntes i mannens belastningsregister eftersom de gallrats ur belastningsregistret.

Nu har dock utredarna plockat fram tidigare domar och så här långt har de hittat tre tidigare domar om våldsbrott och sexualbrott från 1988, 1990 och 1992.

– Än så länge vet jag inte om de äldre domarna har någon påverkan i nuvarande utredning. Nu fortsätter förundersökningen om de två händelser som mannen är häktad för.

Häktad för två våldtäkter

Enligt Aftonbladets kartläggning var det 1992 som mannen senast dömdes till fängelsestraff för våldtäkt. Han fick då 2,5 års fängelse. Men avtjänade inte straffet, enligt handlingar från Kriminalvården. Domen preskriberades 2003. Inte heller det känner åklagaren till.

– Jag har inte kännedom om huruvida han avtjänat det senaste straffet eller ej, säger Ginger Johansson.

Gällande de nya två fallen säger hon:

– Det finns vissa likheter mellan fallen, och den misstänkte kunde knytas till brottet i november 2016 med hjälp av DNA-träff.

Mannen ska ha haft samma tillvägagångssätt vid de två misstänkta våldtäkterna, enligt polisen. Båda skedde utomhus.

2015 var han häktad för våldtäkt, men släpptes på fri fot efter att utredningen lades ner då offret valde att inte fortsätta medverka i utredningen.