Familj slungades överbord vid båtolycka

Foto: Bild från polisens förundersökning. Systerbåt till båten det handlar om.
KRIM

Familjen skulle fira en födelsedag och följde med på en tur med en snabbgående ribbåt.

Vid en gir i den grova sjön flög sex av dem – och föraren själv – överbord.

Den 21-årige föraren, som saknade rätt utbildning, åtalas nu för vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada.

Händelsen inträffade en blåsig sommardag i Stenungsund 2015. Enligt rapporter låg vindstyrkan på runt 16 sekundmeter och rejäla vågor hade byggts upp.

Familjesällskapet, sammanlagt åtta personer, hade tänkt hyra de två vattenskotrar som fanns men en hade gått sönder. De fick i stället erbjudandet att turas om att köra en skoter och åka med i ribbåten som följebåt. Då skulle de inte behöva åka in till land varje gång de skulle turas om att köra skotern.

När de hade passerat fem-knopsgränsen gasade föraren på så mycket att passagerarna började bli rädda och knappt kunde andas. Färden gick rakt ut mot vågorna.

”Det här går åt helvete”

De hade fått instruktion om att räcka upp handen så skulle föraren sakta ner.

– Men ingen kunde räcka upp någon hand utan vi fick ta alla krafter att bara hålla i sig i vågorna som var riktigt stora, berättar mamman i familjen i förhören.

Hon berättar att hon var livrädd, kände hur hon flög upp och ner där hon stod i båten. Till synes utan att slå av på farten girade föraren plötsligt kraftigt så att de fick vågorna rakt i sidan.

– Jag tänkte: det här går åt helvete!

Sedan kastades hon både uppåt och i sideled, kände smärta och låg plötsligt under vattenytan. Hon fick fullständig panik och när hon kom upp till ytan såg hon snart de andra. De började simma mot varandra.

En person saknades

Men en av sönerna saknades. Det visade sig att han blivit kvar ombord, alla andra hade slungats av.

Den 22-årige sonen säger i polisförhöret att gasreglaget låg på fullt. Båten var utrustad med två utombordare på vardera 300 hästkrafter. Båten kan göra upp till 55 knop.

Sonen tog sig fram till förarplatsen och tänkte försöka köra tillbaka till de nödställda. Men när han drog upp gasreglaget dog motorerna.

I stället kom en privat båt till undsättning och plockade upp de nödställda.

Hade inte rätt att köra

Föraren var säsongsanställd för att ta hand om verksamheten iland. Enligt ägaren till eventbolaget som äger båten, fanns ingen tillåtelse för landpersonal att köra båten.

Föraren berättar i sitt förhör att han inte blivit förvarnad om att familjen var på väg. När han ringde sin chef och frågade hur han skulle göra, när de hyrt två skotrar men det bara fanns en som fungerade, hade han fått beskedet ”lös uppgiften”. Föraren hade kustskepparexamen men kände inte till att krävdes en mer kvalificerad utbildning för så snabba båtar som den här.

Han var helt ensam på plats den aktuella dagen. Han konstaterade att det var hårt väder och hade frågat chefen om det på telefon, men fått beskedet att det blåste i Smögen men att det inte skulle vara någon fara att ta ut kunderna nere i Stenungsund.

Föraren görs nu ensam ansvarig för olyckan men anser att han egentligen inte är skyldig till något av de brott han åtalas för.

Den drabbade familjen har av eventbolaget erbjudits en gratis ny tur med ribbåt till en restaurang, något de inte varit intresserade av.