Hundförare i dödsolycka var narkotikapåverkad

avEvalisa Wallin

Den hundförare som i somras omkom vid en trafikolycka med en lastbil på riksväg 24 mellan Hässleholm och Röke var narkotikapåverkad. Det visar den utredning som polisen gjort.

– Olyckan beror med all sannolikhet på polisens narkotikaintag och att han inte framfört polisbilen på ett trafiksäkert sätt, säger polisens informationschef Lotta Hansson.

Krocken med polisbilen och lastbilen inträffade i juni. Larmet om olyckan kom efter midnatt, och polisen ska ha varit på väg till jobb med sin hund. Både polisen och hunden dog, lastbilschauffören fördes till sjukhus men överlevde.

Vid den rättsmedicinska undersökningen av polisen upptäcktes narkotika och narkotikaklassade läkemedel.

– Utredningen började på helt andra spår än vi trodde. Vi trodde att det var en ren olyckshändelse. Men efter obducentens undersökning började vi ana att allt inte stod helt rätt till, säger polisinspektör Lars-Bertil Mårtensson.

Chock för anhöriga

Olyckan skedde på en förhållandevis rak väg under bra vägförhållanden, och var en frontalkrock. Enligt polisen är lastbilschauffören helt utan skuld.

– Det har under resans gång framkommit att det fanns narkotiska preparat i blodet, säger Lars-Bertil Mårtensson.

Det ska handla om amfetamin, tramadol och även andra preparat.

Varken arbetsgivaren eller polisens anhöriga uppges ha fått några signaler om att polisen använde narkotika.

– Det kom som en chock för dem också, säger polisinspektör Lars-Bertil Mårtensson om den avlidna polisens familj.

Arbetsmiljöverket vill ha utredning

Utöver utredningen om olyckan sker även en utredning som polismyndigheten ska lämna till Arbetsmiljöverket i början av nästa år.

– Vi ser det som mycket allvarligt att han var narkotikapåverkad, säger Tomas Rosenberg, chef för polisen i sydvästra Götaland.

– Han har hela tiden varit en mycket uppskattad polis och kollega. Vi har inte sett några signaler om att han skulle ha några missbruksproblem överhuvudtaget.

Den avlidne polisen hade jobbat som hundförare i drygt tio år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Narkotika

Trafik

Hundar