Artisten Yasin i stort gängåtal

I dag åtalas rapparen Yasin för människorov

30 misstänkta i jätteutredning – kopplas till kriminellt nätverk

Av: 

Linda Hjertén

KRIM

Rapparen Yasin har suttit inlåst sedan nyårsafton misstänkt för att ligga bakom kidnappningen av en annan känd rappare.

I dag åtalas han och 29 andra personer, många med kopplingar till Vårbynätverket, för flera grova brott i en av de största utredningarna på många år.

– Det är sammanlagt 16 åtalspunkter och 30 misstänkta personer, säger åklagare Anna Stråth.

När P3 Guld-galan hölls i helgen stod rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud, 23, som vinnare av det tyngsta av priserna – Årets artist. Beskedet tog han emot inne på Kronobergshäktet där han suttit sedan nyårsafton, misstänkt för stämpling av människorov av en artistkollega.

Den unga artistkollegan blev våren 2020 bortförd, misshandlad och rånad. I samband med det spreds bilder från händelsen på sociala medier där brottsoffret misshandlas, hålls fast och förnedras.

Rapparen som misstänks ha kidnappats har inte velat medverka i utredningen.

Yasin Abdullahi Mahamoud, 23. Populär rappare med kopplingar till det kriminella Vårbynätverket.

Trots att brottsoffret själv vare sig velat anmäla eller berätta vad som hände så har utredningen gått framåt, detta mycket tack vare att polisen ifjol fick insyn i hur cirka 800 svenska kriminella använde den krypterade mobiltjänsten Encrochat.

En del av materialet kunde knytas till det kriminella Vårbynätverket och efter att ha gått igenom chattar och annat kunde polisen blottlägga flera fall av allvarliga brott – bland annat chattloggar där man diskuterar hur bilderna av den kidnappade artisten ska spridas:

”Bror av lite nyfikenhet vad har kuksugaren gjort”.

”Han rappar kefft”.

”Knulla han”.

Förutom Yasin Abdullahi Mahamoud åtalas elva andra personer för inblandning i människorovet.

Men åtalet är betydligt större än så.

Gängkriminalitet

30 personer åtalas under tisdagen för 16 olika åtalspunkter. Förundersökningen är på totalt 15 000 sidor, så stor att den inte går att skicka digitalt. De misstänkta hör till övervägande del till det kriminella Vårbynätverket. En av dem är en 32-årig man som pekas ut som dess ledare, men några har kopplingar till andra kriminella grupperingar. Brotten de misstänks för är bland annat mordplaner, sprängdåd och grova vapen- och narkotikabrott.

I februari väcktes även åtal för gängskjutningen på Circle K i Kungens kurva förra året där måltavlan, en gängledare, klarade sig men hans vän mördades och hans flickvän fick svåra skottskador. Tre män med kopplingar till Vårbynätverket väntar där på sina domar.

Bild från Kungens kurva, januari förra året, när en man och en kvinna hittades skottskadade i en bil vid en bensinmack. Mannen avled senare av sina skador.

Digert belastningsregister

Yasin Abdullahi Mahamoud, 23, går under artistnamnet Yasin. Han har drygt 1,1 miljoner lyssnare per månad på Spotify, vilket gör honom till en av Sveriges mest spelade artister.

Yasin är tidigare dömd för brott. 2018 dömdes han till fängelse i två år och tre månader för grovt vapenbrott. Han har också suttit häktad i tre månader misstänkt för ett mord som inträffade på nyårsnatten mot år 2020. Han släpptes 20 mars 2020 och därefter lades utredningen ned.

”Jag är oskyldig”

Yasin Abdullahi Mahamouds tid i häktet denna gång har kantats av misskötsamhet. Han ska bland annat ha brutit mot restriktionerna då han ertappats med att ha pratat med andra intagna och på olika sätt tagit kontakt med dem.

Han ska också ha gjort sig skyldig till ordningsstörningar och ”gapat och skrikit”. Senast i slutet av februari rapporterades han för otillåten kommunikation efter att ha pratat med medintagna på rastgården bredvid.

Yasin i SVT:s ”Edit”.

Yasins misskötsamhet har gjort att Kriminalvården fått flytta på honom vid åtminstone ett tillfälle. Flera av hans medmisstänkta ska också ha brutit mot restriktionerna. Bland dem den ex-landslagsman som också sitter häktad för inblandning i den uppmärksammade kidnappningen.

Yasin nekar till anklagelserna. Under sin tid i häktet har han släppt ny musik, blivit pappa och kommenterat anklagelserna på Instagram:

Jag var oskyldig då och jag är oskyldig nu, det är inte första gången jag hör fyrverkerierna välkomna det nya året från en cell, det är inte första gången jag firar min födelsedag med knäckebröd och smör”.

Rättegången inleds den 6 april.

 

PODD Rättegången mot Yasin

Aftonbladet Daily med Linda Hjertén, krimreporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Spara totalt 4980 kr när du köper en iPhone12 inklusive AirPods pro hos MediaMarkt

Extern länk från MediaMarkt SE

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

P3 Guld-vinnaren Yasins svar efter priserna

ÄMNEN I ARTIKELN

Artisten Yasin i stort gängåtal

Yasin Abdullahi Mahamoud

Kriminella nätverk

Kidnappning

Brott

P3 Guld