Knivdödade koranlärare i Tensta – döms till vård

KRIM

28-åringen överföll och jagade flerbarnspappan med kniv i Tensta centrum en tidig morgon i oktober.

Mördaren har sagt att han hörde röster och ”fick fnatt”.

Nu har han dömts till rättspsykiatrisk vård för mordet.

Flerbarnspappan, som även var koranlärare och aktiv i läxhjälpen i Tensta, promenerade genom Tensta centrum strax före klockan nio på morgonen den 5 oktober när attacken skedde.

På övervakningsfilm ser man hur 28-åringen rör sig i området och sedan går till attack när pappan går förbi. 28-åringen hugger mannen i ryggen.

Offret försöker springa ifrån angriparen och faller ihop precis innanför dörrarna till Tensta centrum. Han dör på platsen, trots att ambulans var relativt snabbt på platsen för att göra livräddande åtgärder.

28-åringen lämnade brottsplatsen men kunde gripas några dagar senare då en polis kände igen hans skor som tillhörande mördaren.

Knivmördaren i Tensta och offret okända för varandra

Mannen har under utredningen erkänt att han dödade flerbarnspappan. Såväl polisens utredning som 28-åringens egna uppgifter visar att han inte var bekant eller kände till offret sedan tidigare.

I förhör och även i en psykiatrisk undersökning som gjorts under utredningen har 28-åringen berättat att han vid flera tillfällen att han varit sjuk, att han hört röster och att han känt sig hotad till livet. Och att vid tiden för mordet ”fått fnatt”.

I den stora rättspsykiatriska undersökningen skriver också Rättsmedicinalverket att mannen begick knivmordet ”under påverkan av en allvarlig psykisk störning”.

Attacken ”präglades av medvetenhet”

28-åringen har i tingsrätten hävdat att han inte hade för för avsikt att döda mannen och även om han medgett knivhugget velat att det ska bedömas som grovt vållande till annans död och grov misshandel. Men tingsrätten skriver att hans ”agerande före och under attacken präglades dock av en medvetenhet”.

Det handlar både om att han köpte en kniv i Sundbyberg och sedan åkte till Tensta, och att han efter mordet gjorde sig av med kniven.

28-åringen döms till rättspsykiatrisk vård och ska även betala nästan 400 000 kronor i skadestånd till mannens anhöriga.

Mannen hade flera barn och hans fru var även gravid när mordet skedde.

Det är vanligaste mordvapnet 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Tensta