Uppgifter: Tredje man delaktig i pizzeriamordet

avErik Melin, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Skytten gick in på pizzerian i Rinkeby och sköt en man i 25-årsåldern i huvudet.

Men mördaren kan ha haft ytterligare medhjälpare.

Efter skottlossningen ska en person direkt ha plockat åt sig ett vapen från offret för att sedan fly, enligt uppgift till Aftonbladet.

Det avrättningsliknande mordet på pizzerian i Rinkeby i måndags är det senaste i en lång rad dödsskjutningar bland kriminella i västra Stockholm den senaste tiden.

Även pizzeriamordet kopplas till de två grupperingar som enligt Aftonbladets uppgifter ligger i en flerårig konflikt – med tiotals dödsskjutningar i dess spår.

Aftonbladet har tidigare berättat att minst två gärningsmän ska ha varit direkt inblandade i mordet på mannen i 25-årsåldern som skedde i början av veckan.

1 av 2 | Foto: Per-Olof Sännås

En person ska hållit upp pizzerians dörr och därefter ska skytten ha stegat in i lokalen för att avlossa de dödande pistolskotten.

Men det kan ha varit ytterligare en person inblandad i mordet.

Plockade upp en pistol och flydde

Enligt uppgift till Aftonbladet ska ytterligare en man ha varit inblandad i dödsskjutningen.

Mannen ska efter de dödande skotten ha gått fram till offret, plockat åt sig en pistol som den döende mannen ska haft med sig och sedan lämnat pizzerian, enligt Aftonbladets källor.

Minst två av de tre män som misstänks vara inblandade i pizzeriamordet tros också vara direkt involverade i dödskjutningen i ett garage i Rinkeby under nyårshelgen.

Då mördades en ung man med kopplingar till den kriminella gruppering som kallas för ”Dödspatrullen”. De mycket unga kriminella som finns i den gruppen ska bland annat ligga bakom dubbelmordet på Café Mynta och dödskjutningen utanför en restaurang i handelsområdet Boländerna i Uppsala.

Ett mord som polisen misstänker kan ha utförts mot betalning.

Kopplingar till rivaliserande grupper

Mannen i garaget ska enligt Aftonbladets uppgifter ha mördats av den rivaliserande grupperingen som också tros ha utfört mordet i måndags.

Förundersökningsledaren för garageskjutningen vill inte svara på frågan om polisen samarbetar i utredningarna.

– Det har jag inga kommentarer till, säger Maria Hävermark, kammaråklagare i Västerort.

I den utredningen är ingen person frihetsberövad.

Offret på pizzerian ska ha kopplingar till båda grupperingarna enligt Aftonbladets källor och bakgrunden till mordet är oklart. Det är också okänt varför en misstänkt gärningsman verkar ha väntat på skytten inne på restaurangen för att ta ett vapen från offret.

Polisen: Tittar på kopplingar

Lars Byström, presstalesperson vid polisen i Stockholm, vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter gällande en tredje gärningsman.

– I nuläget är det för tidigt att uttala sig om hur många personer som har varit aktiva. Det pågår en förundersökning och vi jobbar utifrån de uppgifter vi har, men vilka det är kan jag inte kommentera.

Huruvida måndagens mord i Rinkeby kan ha kopplingar till garageskjutningen i Tensta utreds just nu, berättar Byström.

– Om det finns några beröringspunkter eller sammanhang dem emellan är sådant som vi alltid tittar på när det handlar om sådana här grova brott.

Inte heller åklagare  Olof Calmvik kan i nuläget säga något om varken kopplingar eller fler gärningsmän.

– Vi utreder alla tänkbara motiv och jobbar väldigt intensivt med det här ärendet. I övrigt kan jag inte kommentera någonting.

I nuläget har ingen person gripits för mordet på pizzerian.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Rinkeby

Brott