Ny obduktion kan avslöja dödssättet

KRIM

Tros kunna se hur personen drunknat

1 av 5

Den 41-åriga kvinnans make hittades drunknad på en meters djup.

Han misstänks ha mördats och nu har åklagaren fått tillstånd att öppna hans grav för att man ska kunna genomföra en rättsmedicinsk undersökning av kroppen.

Exakt vad man kan få reda på genom en sådan är oklart, men Petra Råsten-Almqvist, chef på rättsmedicinska avdelningen i Stockholm, säger att dödssättet kan hamna i annan dager.

– Man kan till exempel se om man tvingat kroppen i vattnet, säger hon.

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo sitter häktade misstänkta för att ha mördat kvinnans 68-årige pappa och försökt mörda hennes 63-åriga mamma i en sommarstuga utanför Arboga den 3 augusti i år.

Båda förnekar brott.

Fallet avskrevs

Samtidigt pågår en annan mordutredning, den om kvinnans makes död.

Ingen är ännu delgiven misstanke om brott men nu vill åklagarna i ärendet öppna den döde mannens grav för att komma vidare i utredningen.

– Vi har begärt en ny rättsmedicinsk undersökning för att möjliggöra nya undersökningar och provtagningar av kroppen. Vi anser att en rättsmedicinsk undersökning är av väsentlig betydelse för utredningen. I denna fråga har vi konsulterat rättsläkare och rättskemist, säger kammaråklagare Jessica Wenna.

I dag meddelande Västmanlands tingsrätt att åklagaren får tillstånd att ta omhand kroppen för en rättsmedicinsk undersökning.

– Det kan skäligen misstänkas att XX:s dödsfall har samband med ett brott, i detta fall mord, och en rättsmedicinsk undersökning av kroppen kan antas vara av väsentlig betydelse för utredningen.

Kan se hur person har drunknat

Vid en förnyad undersökning kan man möjligen ställa dödssättet i en annan dager, säger Petra Råsten-Almqvist, chef på rättsmedicinska avdelningen i Stockholm.

– Det vill säga hur man har drunknat. Är det en olyckshändelse, har man tagit sitt liv eller är det en annan person som är inblandad i dödsfallet, säger hon.

Bland annat kommer man att titta efter yttre och inre skador på kroppen.

– Kanske finns det tecken på annat våld på kroppen, att man tvingat kroppen i vattnet, att man orsakat underhudsblödningar och så vidare och att det inte undersökts ordentligt tidigare.

– Kompletterar man med nya provtagningar från hår till exempel, som jag förstått att man är intresserad av, är det ju mer för att se eventuella förgiftningar, drog- eller läkemedelsanvändning bakåt i tiden. Håret växer ungefär en centimeter per månad. Om man har ett längre hår kan man se flera år tillbaka i tiden.

Att man öppnar en grav för att göra en rättsmedicinsk undersökning är extremt ovanligt, säger  Petra Råsten-Almqvist.

– Jag har jobbat på Rättsmedicinalverket i 22 år och mig veterligen har vi haft enstaka fall där någon varit begraven. Men i dessa fall har inte någon obduktion varit gjord av kroppen utan man har behövt det i efterhand. Men att göra en förnyad rättsmedicinsk undersökning på det här sättet är jätteovanligt.

Inlett förundersökning om mord

Den 42-årige mannen hittades död i Hjälmaren på lördagsmorgonen den 8 augusti i fjol. Han hittades på en meters djup vid samma sommarstuga där ett år senare det uppmärksammade mordfallet inträffade.

Den där helgen i augusti befann han sig i stugan med den 41-åriga kvinnan och deras två små barn.

Fallet avskrevs efter flera månaders utredning, i februari 2016, som en olycka. Men för några veckor sedan meddelade överåklagare Marianne Ny vid Utvecklingscentrum Göteborg att hon ändrat polisens beslut och att man nu inlett en förundersökning avseende mord och försök till grovt bedrägeri.

Hotade döda maken

För den 42-årige mannens anhöriga råder det ingen tvekan om att dödsfallet inte var en olycka.

– Vi misstänkte direkt att han hade mördats och att hon (den 41-åriga kvinnan, reds anm.) låg bakom det. Vi ringde polisen och berättade det. Det är klart att vi är besvikna på att inget mer gjordes då, men åtminstone verkar de titta ordentligt på det nu, har en anhörig till mannen sagt till Aftonbladet.

Enligt de anhöriga hade den 41-åriga kvinnan hotat döda sin make tidigare och han var rädd för henne, berättade han för dem vid flera tillfällen.

– Han sa att hon en dag pekade på ett träd på deras gemensamma tomt och sa: I det där trädet ska jag hänga dig, har en anhörig som hade regelbunden och tät kontakt med den nu avlidne mannen tidigare sagt till Aftonbladet.

Hittades på en meters djup

Till slut kom dagen då makarna separerade. 42-åringen träffade en ny kvinna.

Den där helgen i augusti i fjol skulle han åka till Arboga för att hämta barnen.

– När vi fick veta att han hade hittats död vid sommarstugan förstod vi ingenting. Han hade sagt till oss att han aldrig skulle sätta sin fot där igen, sen får vi höra av henne (den 41-åriga kvinnan) att de hade haft en familjemiddag i stugan. Det lät så osannolikt, säger en anhörig.

För familjen till den 42-årige mannen är det inte bara de tidigare hoten som gör att de tror att han mördats, utan flera omständigheter:

Den 42-årige mannen var fullt frisk och hittades död på en meters djup i sjön intill sommarstugan utanför Arboga.

Kvar i stugan låg hans mobiltelefon.

– Vi har fått höra att han skulle ut och lägga nät i sjön men alla som kände honom vet att han alltid tog med sig sin mobiltelefon, vad han än skulle göra.

Falsk livförsäkring

Det tog tolv timmar innan den 41-åriga kvinnan anmälde maken saknad. Kvinnan sa då till polisen att när mannen gav sig ut med båten på kvällen så lade hon sig för att vila, somnade och vaknade sedan först på lördagsmorgonen och slog larm.

– Alla med småbarn vet att man inte får sova tolv timmar i sträck, säger den anhöriga.

Strax före 42-åringens död hade någon, utan hans vetskap, tecknat en livförsäkring i mannens namn med den 41-åriga hustrun som förmåns­tagare. Hon skulle vid mannens död få 2,5 miljoner kronor. När mannen avled i augusti 2015 gjorde kvinnan en skadeanmälan för att lösa ut livförsäkringen. Men försäkringsbolaget If anade oråd och startade en utredning – som ledde till att man i juli i år beslutade att inte betala ut några pengar.

Ville att han skulle kremeras

Den 41-åriga kvinnan ville att maken skulle kremeras efter sin död.

– Vi ville att han skulle begravas men hon velade fram och tillbaka in i det sista och gav aldrig någon riktig förklaring till varför, säger en anhörig.

En intensiv utredning kring den 42-årige mannens död pågår nu.

– Helst av allt, för barnens skull, hoppas jag att det ska visa sig att det faktiskt var en olycka. Men jag tror inte att det var så, säger den anhöriga.

ARTIKELN HANDLAR OM