Ouppklarade hotellmordet på Christina Olofsson nära en lösning

KRIM

För 22 år sedan mördades Christina Olofsson på Wisby hotell – nu kan mordgåtan vara på väg att få ett svar.

Polisens Kalla fall-grupp som utreder det brutala mordet tror att mördaren finns i missbruksmiljön och man har nu genomfört ett tiotal topsningar av möjliga gärningsmän.

– Jag tror att vi kommer att komma fram till en lösning, säger Mats Pettersson, gruppchef Kalla Fall Stockholms län.

Polisens Kalla fall-grupp i Stockholms län har sedan i somras arbetat med det ouppklarade mordet från december 1996, då 46-åriga Christina Olofsson mördades på Wisby hotell. Christina Olofsson arbetade som nattportier på hotellet och natten den 12 december blev hon överfallen av en eller flera personer. På morgonen hittades hon död i korridoren till personalrummet och hade då utsatts för kraftigt våld. Bredvid hennes kropp låg mordvapnet: en bultsax.

Just nu håller Kalla fall-gruppen på med att dna-topsa potentiella gärningsmän och i nuläget har ett tiotal personer topsats.

– Det handlar om både män och kvinnor och vi har några stycken kvar, säger Mats Pettersson, gruppchef Kalla fall, Stockholms län, och tillägger:

– Det är ingen som vi anser vara skäligen misstänkt nu men det finns några som vi tittar närmare på och utredningen har smalnat av en del. Vi tror att det är i den gamla missbrukarmiljön som vi kan hitta svaret.

Det handlar bland annat om personer som inte tidigare varit aktuella i utredningen och som dykt upp bland annat genom förhör.

– Det har funnits personer som varit aktuella genom utredningen men nu har det kommit tips som handlar om helt nya människor, säger Pettersson.

”Anhöriga måste få en upprättelse”

I nuläget har gruppen hållit runt 60–70 förhör och man räknar med att hålla åtminstone ytterligare ett 20-tal. Och Mats Pettersson hoppas att man under våren kommer att kunna komma med nya svar om vad det var som hände den där vinterkvällen för nästan 22 år sedan.

– Jag tror att vi kommer att komma fram till en lösning, säger han och tillägger:

– Vi är oerhört taggade på att lösa detta. De anhöriga måste få en upprättelse. Det handlar om en människa som mördades på sin arbetsplats.

Samtidigt uppmanar han folk som kan veta något ytterligare om fallet att höra av sig.

– Vi vill gärna ha information från allmänheten om man tror sig veta någonting. Är det så att man sitter på någon kunskap så är det alltid bättre att lämna den till oss och så får vi värdera informationen än att man sitter på det själv, säger Mats Pettersson.

Nästan 600 olösta mord i Sverige – kallas ”kalla fall” 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Gotland

Visby

Brott

Hotell