Yxmannen dömd till böter för dödshot

avEric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Under förmiddagen häktades den 51-årige mannen för att i tisdags ha försökt mörda sin ex-fru.

I dag dömdes han också för att i början på januari ha hotat att döda henne – till 4 000 kronor i böter.

Efter rättegången i fredags släpptes han, och försökte då göra verklighet av sitt hot.

1 av 2

Det var den 5 januari som den 51-årige mannen dök up hemma hos sin ex-fru. Med sig hade han en kniv, och han försökte ta sig in och hotade att döda kvinnan, och skada deras barn, som fanns i bostaden.

– Det hjälper inte att du ringer polisen, de kommer släppa ut mig fort och jag kommer tillbaka, skrek mannen också enligt förundersökningen.

Men kvinnan ringde 112, och mannen kunde övermannas och gripas av polisen. Han åtalades i mitten av januari för olaga hot och i fredags hölls huvudförhandlingen i Uppsala tingsrätt.

Släpptes av tingsrätten

Efter rättegången beslutade rätten att försätta honom på fri fot i väntan på dagens dom.

Fyra dagar senare gick han till attack mot ex-frun med en yxa, och högg henne flera gånger både i huvudet och mot kroppen. Kvinnan fördes till sjukhus, med allvarliga skador, men vid liv.

Några timmar senare överlämnade mannen sig själv, och erkände vad han gjort.

I förmiddags häktades han för försök till mord.

Döms till böter

Och klockan två på eftermiddagen meddelade Uppsala tingsrätt dom för de olaga hoten. Mannen döms till dagsböter på sammanlagt 4000 kronor – men de anses betalda eftersom han suttit häktad i flera veckor.

Han döms för hotet den 5 januari, men frias för ett hot kvinnan sa att han uttalat en vecka tidigare.

Enligt kvinnan hade ex-maken tagit tag i hennes kläder, knuffat henne, gett henne en örfil samtidigt som han höll en kniv i andra handen.

Tingsrätten menar att det i det fallet är ord mot ord och att kvinnan ”haft svårt att lämna en sammanhållen berättelse”.

Vad gäller det andra tillfället finns, skriver rätten, stödbevisning, inte minst vittnesmål från de poliser som grep 51-åringen.

Rätten menar dock att straffet kan stanna vid böter på 4000 kronor, som dock anses erlagda, eftersom han suttit frihetsberövad.

”Hotet bör ses i ljuset av parternas pågående konflikt. Vid dessa förhållanden finner tingsrätten att påföljden kan stanna vid ett kännbart bötesstraff,” skriver rätten.

Nekas skadestånd för sveda och värk

De ger också kvinnan skadestånd för kränkning med 5000 kronor. Hon yrkade också på skadestånd för sveda och värk, eftersom hon på grund av hoten har ändrat sitt livsmönster och är rädd för att gå ut. Men det säger rätten nej till, eftersom hennes ex-make varit frihetsberövad.

Nu, en vecka efter rättegången, ligger hon på sjukhus med allvarliga skador, och han sitter häktad, misstänkt för att ha försökt mörda henne.

Åklagare i hot-målet var  Annika Bokefors. Hon säger att hon ännu inte läst domen.

– Men jag hade ju yrkat på ett fängelsestraff. Det som hänt är oerhört tragiskt. Fruktansvärt.

Därför ökar antalet brott i Sverige 00:43
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Uppsala