Frias för misshandeln av Hagamannen

avEric Tagesson

Med sparkar och slag med en golfklubba överfölls Hagamannen.

Tre män åtalades för grov misshandel.

I dag friades de från alla anklagelser.

Det var i slutet av augusti i år, kort efter att Niklas Lindgren släppts från fängelset för de våldtäkter i Umeå han dömts för, som han överfölls av tre män.

”Särskild råhet”

De tre männen överöste enligt åtalet Niklas Lindgren, 43, med slag och sparkar, och slog honom bland annat flera gånger i huvudet med en golfklubba.

– De visade särskild råhet eftersom de var flera som utövade våld och som fortsatte att utdela slag och sparkar när målsäganden hade fallit till marken, sade kammaråklagare Klara Dahlström under rättegången.

I förhören berättade Hagamannen själv om attacken – och tiden innan. Han uppgav att han bara hade bott några dagar på elevhemmet där misshandeln skedde när han började känna sig övervakad. Bland annat sa han sig ha blivit förföljd av personer i en BMW när han körde till Ica för att handla.

”Dig ska vi döda”

Dagen då Niklas Lindgren blev misshandlad uppger han att flera personer under dagen försökt kika in i hans hem. När han vid 15-tiden lämnade lägenheten för att dricka kaffe med sin övervakare blev han överfallen på gårdsplanen. En av männen skrek: "du ditt jävla äckel, dig ska vi döda". Sedan small det till i bakhuvudet, enligt Hagamannen.

De tre männen har alla nekat till brott.

I dag friades de tre männen av tingsrätten.

”Inga säkra uppgifter”

Tingsrätten konstaterar i domen att Niklas Lindgren misshandlats svårt, och att de tre åtalade männen befunnit sig på brottsplatsen.

"Men det har inte framkommit några säkra uppgifter om vilka personer som deltagit i misshandeln," skriver rätten.

"Sammanfattningsvis konstaterar tingsrätten att den åberopade bevisningen inte är tillräcklig för att fälla de åtalade till ansvar för misshandeln av Niklas Lindgren. Åtalet ska därför ogillas."

Rätten skriver att de vittnesuppgifter som lämnats, som pekat ut de tre åtalade, inte går att tillmäta så stor betydelse, eftersom vittnet sett bilder på två av de tre männen i sociala medier innan han pekade ut dem.

Aftonbladet söker åklagare Klara Dahlström och Niklas Lindgrens målsägarbiträde.

ARTIKELN HANDLAR OM