Vittnesmålen som kan fälla Peter Madsen

KRIM

KÖPENHAMN. Älskarinnor, vänner och praktikanter – deras berättelser kan fälla Peter Madsen.

Flera av uppfinnarens bekanta har kallats till rättegången för att lämna sina vittnesmål.

Dessutom kommer rättsläkaren att få vittna om det som ses som en av rättegångens stora frågetecken: hur dog Kim Wall?

Den tredje dagen i rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, brott mot griftefriden, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot sjölagen.

Nu är det dags för vittnen i rätten. Inom de kommande dagarna ska 35 personer att höras, både personer som på något vis haft en relation till Peter Madsen, men också expertvittnen som ska hjälpa till att bringa klarhet i målet.

Dödsorsaken – en svag punkt

Bland annat kommer rättsläkaren att få avge sitt vittnesmål. Exakt hur Kim Wall dog har inte blivit klarlagt – enligt åklagaren kan hon ha dött genom kvävning eller av att ha fått halsen avskuren.

Madsen menar att det en olycka ombord som lett till att hon fått i sig giftig gas.

Att just dödsorsaken är okänd har bland annat Eva Smith, professor emerita i dansk straffprocess, sagt är en svag punkt med åtalet.

– Det är ju en öppen fråga hur hon dog. Man har teorier, men det är bara teorier, har hon tidigare kommenterat.

1 av 3 | Foto: Kanal 5.
Peter Madsens älskarinna Deirdre King.

Älskarinnan om Madsens plan

Dessutom har flera av Peter Madsens vänner och tidigare medarbetare kallats till rätten för att avlägga sina vittnesmål om uppfinnaren.

Bland annat hans tidigare älskarinna Deirdre King. Hon har tidigare berättat om hur Peter Madsen var gränsöverskridande – och att de egentligen planerat att ge sig ut med ubåten den 11 augusti för att vara intima.

– Jag känner inte på något sätt att det är något fel med det här. Men i efterhand har jag tänkt på vad det kunde ha lett till, har Deirdre King sagt i dokumentären Ubåtsfallet.

Ubåtsexperten Ditte Dyreborg är också ett av vittnena som kallats till rättegången. Hon kommer enligt tidningen BT vittna om Madsens förklaring kring vad som skett, och om hans beskrivning, att Kim Wall dog på grund av att en giftig gas uppstod till följd av ett undertryck, överhuvudtaget är rimlig.

Kim Wall – fallet som skakade världen 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM