Johanna Möller: ”Jag hade kunnat försvara mig själv bättre”

Av: Johanna Rapp

Publicerad:

Johanna Möller är dömd till livstids fängelse av både tingsrätt och hovrätt för mord och mordförsök på hennes föräldrar.

Själv menar Arbogakvinnan att hon är oskyldig – och menar att det är ett lätt jobb att bevisa hennes oskuld.

Därför kräver hon nu att få byta försvarsadvokat.

– Jag hade kunnat försvara mig själv bättre, skriver Johanna Möller.

Nu väljer hovrätten att avslå Johanna Möllers begäran.

Johanna Möller, 43, är dömd för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma, vid deras sommarstuga i Granliden, Arboga, i augusti 2016. Enligt tingsrätten var hon också skyldig till anstiftan till mord på sin tidigare make Aki Paasila, men hovrätten friade henne från de brottsmisstankarna då hovrätten menade att det inte är helt klarlagt att Aki Paasila verkligen blev mördad. Däremot dömde de henne för stämpling till mord efter att vid tre olika tillfällen försökt förmå andra att döda Aki Paasila.

1 av 2

Själv har Johanna Möller, som i media också blivit känd som Arbogakvinnan, hela tiden hävdat sin oskuld. Sedan hon blev misstänkt för mordet och mordförsöket på sina föräldrar har hon kommit med flera olika förklaringar om vad hon gjorde kvällen föräldrarna attackerades, bland annat att hon varit med sina barn, handlat och sålt sex.

Därför kräver Möller bytet

Nu kräver Johanna Möller att få byta ut sin försvarsadvokat, Amanda Hikes. Hon skriver till hovrätten att det finns bevisning att hon omöjligt kan ha varit på Granliden under mordkvällen och hon påstår att det finns bevisning att ex-pojkvännen Mohammad Rajabi lämnade lägenheten de bodde i långt före henne.

– Men min advokat fick inte fram informationen trots att jag påpekade att HR inte kommer förstå. Jag hade kunnat försvara mig själv bättre, skriver Möller.

Hon menar att det borde vara ett enkelt jobb att visa att hon inte var inblandad i mordet och mordförsöket.

– Min advokat borde lätt kunna bevisa min oskuld, skriver 43-åringen.

Vill ha stjärnadvokat

Johanna Möller tar bland annat upp att hennes advokat inte ställde de frågor som hon själv ville ställa.

– Min nuvarande advokat framför inte det jag anser är av stor vikt i mitt mål. HR misstolkade henne och återgav i domen faktiska sakfel, skriver Johanna Möller.

Istället begär Johanna Möller att stjärnadvokaten Johan Eriksson, som också är försvarare till terrormisstänkte Rakhmat Akilov, ska försvara henne. I andra hand begär hon att Elisabeth Massi Fritz ska bli hennes företrädare och i tredje hand vill hon ha Thomas Olsson som offentlig försvarare.

Därför avslår hovrätten Möllers begäran

Aftonbladet har sökt Amanda Hikes som inte svarar, men i en skrivelse till hovrätten säger Hikes att hon anser att det finns giltiga skäl för Johanna Möller att byta försvarsadvokat:

– Hon vill överklaga hovrättens dom och det stämmer att vi inte fullt ut har samma uppfattning om vilken bevisning som är relevant, skriver Amanda Hikes.

Men hovrätten väljer att avslå Johanna Möllers begäran:

”Det som Johanna Möller har anfört räcker inte som skäl för att nu få byta offentlig försvarare”, skriver man i sitt beslut.

Publicerad:

LÄS VIDARE