4-årige Kevins död

Nu förhörs bröderna i Kevin-fallet på nytt

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Närmare 50 förhör har gjorts i den nya Kevin-utredningen.

Nu ska också bröderna som 1998 pekades ut som skyldiga till mordet på fyraåringen förhöras.

– Det känns inte jobbigt, det enda är väl att man har en liten försvarstanke inom sig. För de som svikit mig störst i livet är polisen, så det finns en liten rädsla, säger Robin.

Det har gått över 19 år sedan fyraårige Kevin hittades död utanför Arvika. Bröderna Robin och Christian, då fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga till mordet på en presskonferens.

Efter SVT:s och DN:s granskning av fallet beslutade åklagare att öppna upp utredningen på nytt. Just nu väntar man på resultat från NFC, Nationellt forensiskt centrum, där man bland annat analyserar föremål som man hittat från den gamla förundersökningen. Man väntar också på besked från rättsläkare, som bland annat ska undersöka om Kevin verkligen blev mördad.

– Det är också under arbete. Där har vi skickat in frågor till rättsmedicinalverket, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

Dessutom har man ett antal förhör kvar att hålla.

Bland annat med bröderna Robin och Christian.

– Det är inbokat datum för det, säger Niclas Wargren.

”Vet inte vad de ska fråga”

Bröderna själva känner sig inte nervösa inför polisförhören.

– Jag vet inte vad de ska fråga om, men jag tror inte att det kommer ge så mycket, säger Christian och tillägger:

– Jag vill bara att det ska bli klart.

Inte heller lillebror Robin känner sig orolig och har liksom sin bror inga minnen av dagen för över 19 år sedan.

Men det som hände under utredningen 1998 har satt sina spår – och förtroendet för polisen har naggats.

– Det känns inte jobbigt men det enda är väl att man har en liten försvarstanke inom sig. För de som svikit mig störst i livet är polisen, så det finns en liten rädsla, säger Robin.

I SVT-dokumentärerna kunde tittarna se hur bröderna pressades i timslånga förhör. Då utan vare sig föräldrar eller rättslig hjälp med sig. Nu kommer de istället ha med sig varsin advokat.

Thomas Olsson försvarar en av bröderna och han säger att man räknar med att snart få beskedet att bröderna avskrivs som ansvariga.

– Utredningen har ju pågått ett tag och de har vidtagit ett antal åtgärder. Men jag kan inte förstå det på annat sätt än att förhören sker mot bakgrund av vad man kommit fram till och att förhören är det sista som behöver genomföras för att sedan avskriva misstankarna mot dem, säger Olsson.

Fler förhör återstår

Än så länge har man hållit mellan 40 och 50 förhör i den nya utredningen, men bortsett från förhören med bröderna återstår ytterligare ett par förhör.

– Det är fortfarande en del kvar av de som jobbat med utredningen sedan tidigare. Sedan är det en del kompletterande förhör med folk som har varit hörda i utredningen tidigare som vittnen och även en den nya personer, säger Niclas Wargren.

Är det folk som har varit på plats eller som kommit med nya uppgifter?

– Det är väl både och egentligen. Det är folk som lämnat nya uppgifter och folk som vi fått reda på att det funnits anledning att prata med, säger Wargren.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bröderna rentvås för Kevins död – utredningen avslutas

ÄMNEN I ARTIKELN

4-årige Kevins död

Brott

Niclas Wargren

NFC, Nationellt forensiskt centrum

Arvika