21-åringen ändrar sin version – pekar ut mordoffret i 40-årsåldern

avJohanna Rapp

21-åringen har i förhör berättat hur han och hans vänner låg bakom mordet på 25-åringen.

Nu har han ändrat sin version – och menar att mannen i 40-årsåldern som han misstänks ha mördat gett honom ett vapen efter mordet på 25-åringen.

– Han sa kan du göra dig av med det här vapnet, säger 21-åringen i rätten.

1 av 6 | Foto: POLISEN
Den mordmisstänkte 21-årige mannen

Under fredagen fortsatte förhandlingen i Stockholms tingsrätts säkerhetssal som rör mordet på den 25-årige mannen som sköts till döds den 22 januari utanför Karolinska sjukhuset och dubbelmordet på ett par i 40-årsåldern som mördades sex veckor senare.

Åhörarläktaren var i stort sett fullsatt med vänner och anhöriga. När de åtalade fördes ut i pauserna så stannade anhöriga kvar för att vinka åt de unga männen, alla mellan 16 och 21 år gamla.

Under fredagen inledde man förhör med den 21-årige man som pekats ut som ledande bakom de tre morden.

”Skickade någon till helvetet”

I tidigare polisförhör har 21-åringen många gånger betett sig hotfullt och förvirrat, enligt förundersökningen. Han har bland annat sagt att en Martin Timell försökt rekrytera honom.

– Han jobbar åt staten, han vill att vi ska begå brott mot varandra. Ja dom kan leva det kan bli skit igen, det är mycket nu som händer, det är mycket så, det är mycket sånt. Så den där Martin ni ska ta ett surr med han, säger han i tidigare polisförhör som spelades upp i rättssalen.

I polisförhör har han också berättat hur han och de fem unga männen som han åtalas tillsammans med för mordet på 25-åringen har varit i garaget där 25-åringen först besköts och hur de sedan tillsammans körde till Karolinska. Därefter har han pekat ut hur en av hans vänner sköt 25-åringen till döds.

– Ja sen en av oss som sitter där bak gick ut bak och skickade någon till helvetet, säger han i polisförhör.

”Omvänd psykologi”

I samma polisförhör har han också pekat ut ett förråd där vapnen förvarats och var ett av vapnen dumpades, i vattnet vid Hornsberg.

Nu ändrar han sina uppgifter om vad som egentligen hände – och står inte fast vid sin tidigare version.

– Jag skulle aldrig säga de här sakerna om inte ni hade tagit min hjärna och gjort omvänd psykologi, säger 21-åringen i rättssalen.

Enligt 21-åringen är det nu mannen i 40-årsåldern – som han misstänks ha mördat tillsammans med tre andra – som gett honom pistolen han kastade i vattnet strax efter mordet på 25-åringen.

– Jag stöter på honom han var ute med sin hund, jag frågar vad händer, längesedan vi pratade. Han sa kan du göra dig av med det här vapnet, säger han.

Han påstår också att det var mannen i 40-årsåldern som visade honom förrådet där övriga vapen förvarades, någon gång i januari i år.

– Vi var vänner, han ville nog vara snäll, säger 21-åringen.

– Jag tyckte det var fräckt, det var coolt, säger han om förrådet med vapen.

Tycker om att skjuta

När han hörs i säkerhetssalen berättar han också om hur mycket han tycker om vapen – och att skjuta med skarpa handelsvapen.

– Jag ville gå med i armén, säger han.

Enligt åklagare Olof Calmvik är motivbilden komplex, men ska delvis bero på narkotikaförsäljning.

När 21-åringen hörs i säkerhetssalen berättar han hur han kände sig lurad av 25-åringen som han misstänks ha mördat.

– Det finns starka bevis på att han gjorde något något fel mot mig, säger han utan att vilja utveckla på vilket sätt 25-åringen skulle ha lurat honom.

På tisdag återupptas förhandlingen.

Foto: POLISEN
Här dyker polisen efter vapnet, efter förhörsuppgifter från 21-åringen
ARTIKELN HANDLAR OM