Polisens teori: Därför mördades paret i Hallonbergen

De två mördade i Hallonbergen är ett par i 40-årsåldern.

Nyligen ska en av makarna ha blivit vittne till ett mord i närheten av sin bostad.

– Det kan vara motivet till att de nu dödats, säger en poliskälla.

Klockan var strax efter nio i morse när polisen fick flera samtal om ett pågående grovt brott i Hallonbergen. Ett av samtalen kom från den man i 40-årsåldern som sedan själv mördades, enligt Aftonbladets källor.

Polisen avlossade skott

En av de första polispatrullerna på plats tvingades avlossa ett skott.

– Det gjordes för att avbryta brottsligheten. Jag vet inte om någon har träffats när polis skjutit, säger Towe Hägg vid polisens presstjänst.

Enligt Aftonbladets uppgifter var det ett varningsskott - för att avbryta angreppet på mannen.

Enligt uppgift dödades kvinnan inomhus, i makarnas lägenhet, och hennes flyende make ute på gatan, något som stöds av ögonvittnen som berättar om att de hörde skott på gatan, och sedan såg en man ligga blödande på marken.

Tre personer sitter anhållna, misstänkta för inblandning i mordet. Ytterligare en person greps inledningsvis, men släpptes efter förhör.

Bevittnade annat grovt brott

Enligt flera källor finns en koppling mellan dubbelmordet på makarna, som var föräldrar till två minderåriga barn, och ett mord i samma område för sex veckor sedan, den 22 januari.

Då skedde en skjutning i ett garage i Hallonbergen, och kort senare samma kväll ytterligare en beskjutning.

En av de skjutna, en 25-årig man, kom den kvällen in med bil till Karolinska sjukhuset med svåra skottskador. Han berättade bland annat att de prejats av vägen, och blivit beskjutna. Han avled senare av skadorna.

En av makarna som nu mördats ska ha blivit vittne till den skjutningen, och motivet till dubbelmordet kan alltså vara att tysta vittnet. Det är teori som polisen nu utreder, enligt Aftonbladets uppgifter.

Åkte fast med illegala vapen

Den 25-årige mannen är dömd för flera allvarliga brott. För inte länge sedan kom han ut efter att ha avtjänat 2,5 års fängelse för grovt vapenbrott.

Tillsammans med två andra åkte han fast på Malmö centralstation med en väska med tio pistoler av fabrikatet Glock. På vapnen var serienumret borttaget för att omöjliggöra spårning.

Han uppges dessutom ha kopplingar till ett kriminellt nätverk i västra Stockholm.

För närvarande sitter tre yngre män, 18, 19 respektive 20 år häktade för inblandning i väntan på rättegång om mordet på 25-åringen.

Vad som utlöst mordet för sex veckor är under utredning. Men enligt Aftonbladets uppgifter ska det också ha koppling till en tidigare skjutning, ett mordförsök nära en pizzeria i Fagersjö kvällen innan.

Skulle varit i tingsrätten i morgon

Mannen som mördades i Hallonbergen under tisdagen skulle infinna sig klockan 13 i morgon, den åttonde mars, i Uppsala tingsrätt där han stod som tilltalad i ett annat mål.

Åklagaren i det målet, Annika Bokefors, uppger för Aftonbladet att hon under dagen fått besked att den huvudförhandlingen blivit inställd.

Publisert:

LÄS VIDARE