Enköping

Uppgifter: Världskände ”sexmiljonersmannen” grovt rånad på sina kontanter

Blev överfallen och sprejad i ansiktet – polisen vädjar om hjälp

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Han har uppmärksammats internationellt för att ha gått runt med miljoner i fickan och samtidigt gripits efter att ha tiggt pengar till en bussbiljett.

Nu kan Aftonbladet berätta att ”sexmiljonersmannen” blivit rånad i Enköping.

Flera gärningsmän attackerade honom brutalt och kom över väskan med alla kontanter i.

Polisen har gått ut med flera efterlysningar och vädjat om tips i jakten på rånarna som slog till på morgonen den 5 januari i Enköping.

Enligt polisen handlade det om flera gärningsmän som fysiskt attackerade en man och tog hans väska ”innehållande en större summa pengar”.

Rånoffret är enligt Aftonbladets uppgifter en 59-årig man som vintern 2018 blev världskänd som ”sexmiljonersmannen”.

Rånbytet: Miljoner i euro och kronor

Han greps då vid resecentrum i Uppsala efter att ha uppträtt aggressivt mot allmänhet och krävt att få pengar till en färdbiljett.

När en polispatrull kontrollerade honom hittade man sex miljoner i kontanter i hans jackficka. Man beskrev det som att det ”bara kom fler och fler buntar”.

– Det konstiga var att mannen stod och tiggde ihop pengar till en bussbiljett. Varför gör någon det som har flera miljoner i kontanter? sa Uppsalapolisens dåvarande chef, Jale Poljarevius, och berättade att man aldrig tidigare varit med om något liknande.

I januari förra året inträffade samma sak, men i Västerås. Han stod då vid tågstationen och tiggde pengar på ett påträngande sätt, varpå polisen kontaktades och återigen hittade flera miljoner på den i dag 59 år gamla mannen.

Vid båda händelserna greps han för grovt penningtvättsbrott, men utredningarna lades senare ned då man inte kunde bevisa att pengarna kom från brottslighet.

När 59-åringen i förra veckan rånades ska han ha blivit av med över fyra miljoner kronor, varav drygt en halv miljon i svenska sedlar och resten i euro, uppger källor för Aftonbladet.

Ledtrådarna: Däckspår och skoavtryck

Mannen gick igenom ett bostadsområde vid 07-tiden när han plötsligt blev överfallen.

Gärningsmännen ska ha sprejat honom i ansiktet med ett ämne och utdelat sparkar och slag, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Misstankarna lutar åt att han inte blev slumpmässigt utvald, utan att man visste att det var han, säger en källa.

Rånarna flydde i en bil, enligt polisen har vittnen uppgett att en silverfärgad kombi setts i samband med händelsen.

Polisen säkrade under den tekniska undersökningen däckspår och skoavtryck vid brottsplatsen. Man har också genomfört dörrknackning i området för att försöka få in fler vittnesuppgifter. Ingen person är dock ännu gripen.

Här rånades mannen. Brottsplatsen spärrades av för en teknisk undersökning.

”Mannen är besatt av pengar”

I samband med gripandet av 59-åringen år 2018 rapporterade allt från brittisk till indonesisk media om att en miljonär tiggde pengar för en biljett.

Han fick namnet ”sexmiljonersmannen” när tidningar världen över skrev om honom.

Aftonbladet kunde då berätta den spektakulära historien om mannens liv. Hans besatthet av pengar. Att han ”älskade pengar”.

– Från att han var ungefär fyra år sparade han alla pengar, alltid, varenda veckopeng. Han köpte aldrig någonting, sa hans äldre syster.

59-åringen flyttade tillsammans med sin familj från Finland till Sverige år 1963. Under perioder på 70-talet sålde han korv från hemlandet till sverigefinländare.

– Någon gång på 90-talet körde han runt i Finland i en Porsche, klädd i sidenkostym. Han lurade sig till olika bidrag och greps av polisen. Han hade 400 000 finska mark (närmare 700 000 kronor) på sig när han greps, sa systern.

Mannen fick namnet ”sexmiljonersmannen” när tidningar världen över skrev om honom.

Lurade hotell på frukost: ”Har inte råd”

59-åringen har sedan 2009 inte varit folkbokförd någonstans, och enligt systern har hennes bror aldrig haft en egen bostad.

– Han tycker inte om att betala för sig.

När Aftonbladet nu, efter rånet han utsatts för, kontaktar svenska myndigheter finns fortfarande inga spår av mannen i några officiella register.

– Han är avregistrerad som försvunnen och vi vet inte om han lever eller är utomlands eller något annat, säger Skatteverkets handläggare.

Det senaste offentliga kring mannen är en dom från 2014. Han åtalades två år tidigare för att ha lurat personal på ett hotell utanför Stockholm att han bodde där, varpå han kunde äta 70 frukostar utan att betala.

När man avslöjade mannen och kontaktade polis sa han vid gripandet att han ”inte har råd att betala så mycket.” Målet hann preskriberas innan rättegång.

Jonas Eronen, polisens presstalesperson i Uppsala län.

Polisen: Försöker ringa in rånarna

Polisutredningen kring mångmiljonrånet mot 59-åringen har pågått intensivt.

– Man jobbar på hårt och försöker bringa klarhet i det här och ringa in gärningsmännen, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

– Det har gjorts en informationsinsamling och den håller man på att bearbeta, och göra en sammanställning av hela utredningen hittills. Utifrån vad man kommer fram till tas nya beslut på hur man går vidare. Där är vi just nu.

Han berättar att polisen redan fått in flera tips efter att tidigare i veckan ha gått ut med efterlysningar av främst flyktbilen, men säger att man fortsatt är intresserad av att få information från allmänhet.

– Det kan ha varit så att man gjort iakttagelser från det datumet men kanske har uppfattningen att ”det var nog inget viktigt”. Men de här små detaljerna kan vara viktiga. Även om det är en liten eller tillsynes obetydlig iakttagelse kan det ändå vara en avgörande del.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Sexmiljonersmannen” greps igen – när han tiggde pengar

ÄMNEN I ARTIKELN

Enköping

Uppsala län

Rån