Arboga-kvinnan åtalad för morden

Motiven enligt åklagare: Pengar och svartsjuka

avAnders Johansson, Eric Tagesson, Mira Micic

Arboga-kvinnan och hennes pojkvän har nu åtalats för mord och mordförsök på kvinnan föräldrar.

Enligt åtalet har de tillsammans och i samförstånd knivmördat pappan och försökt döda mamman.

Kvinnan åtalas också för mordet på sin tidigare make.

Motivet enligt åklagaren: Pengar, svartsjuka och osämja.

1 av 8 | Foto: Andreas Bardell
Den nu 42-åriga kvinnan och hennes 19-årige pojkvän när Aftonbladet träffade dem innan de häktades och åtalades för brotten.

Strax före klockan 10 lämnade åklagarna in stämningsansökan mot den 42-åriga kvinnan och hennes pojkvän för mordet och mordförsöket på kvinnans föräldrar i augusti förra året.

I första hand åtalas de båda för att tillsammans ha begått mordet/mordförsöket, och i andra hand åtalas kvinnan för anstiftan eller medhjälp till brotten.

Bland bevisen finns pojkvännens erkännande, men också förhör med kvinnans mamma, som åklagaren anser ger en bild av motivet till mordet och mordförsöket.

Försökt misstänkliggöra andra

Av åtalet framgår också att kvinnan uppmanat en anhörig att under mordkvällen skicka ett sms ”som skulle misstänkliggöra andra”.

Åklagaren uppger att det råder oklara omständigheter kring pojkvännens ålder. En rad handlingar har lämnats in som ska styrka att han istället för 19 år i själva verket är äldre än 21 år, något som är viktigt för den eventuella påföljden. Åklagaren säger att han är 25 år.

Åklagarna har också sms som visar att kvinnans pappa, en kort tid innan han mördades, sagt upp henne från den lägenhet han låtit henne bo i.

Försökt förmå närstående att mörda

Kvinnan åtalas också för att ett år före mordet på pappan ha dödat sin make. Enligt stämningsansökan har hon ”ensam eller tillsammans och i samförstånd med annan genom dränkning berövat honom livet”.

”I andra hand har XX (namnet på kvinnan, reds anm.) anstiftat eller främjat dessa gärningar genom att planera gärningen, se till att maken befann sig på platsen där han skulle mördas och uppmana och förmå annan eller andra att utföra brottet.”

Det framgår också att kvinnan före mordet försökt förmå tre olika personer, varav två närstående, att döda maken.

42-åringen åtalas också för försök till grovt bedrägeri efter att ha skaffat en livförsäkring värd miljoner i makens namn. Enligt åklagarna har hon ”begärt ersättning för dödsfall som hon själv har orsakat.”

Kvinnan nekar konsekvent till alla anklagelser:

– Jag är ingen mördare, säger hon.

– Jag skulle aldrig kunna skada min pappa.

Åklagare Jessica Wenna sa vid en presskonferens på förmiddagen att kvinnan saknar alibi för den aktuella dagen. Enligt åklagaren har 42-åringen lämnat minst nio versioner av var hon befunnit sig under den dagen – medan hon i själva verket satt i bilen nära brottsplatsen och väntade.

Ytterligare brott

Åklagarna lämnade tidigare på fredagen in de första åtalspunkterna mot den 42-åriga Arbogakvinnan.

Åtalet gäller:

  • Grovt bedrägeri, avseende att hon försökt fått ut försäkringspengar från sin dödade makes försäkring. Enligt åtalet har hon kryssat i rutan ”Nej” på frågan om det finns anledning att anta att dödsfallet orsakats av annan person.
    Under åtalspunkten skriver åklagarna uttryckligen att det, enligt deras mening, är 42-åringen som mördat sin make.

  • Urkundsförfalskning, för att hon efter makens död upprättat en bouppteckning, och förfalskat namnteckningar på förrättningsmän.

  • Givande av muta, efter att hon erbjudit en häktesvakt 5 000 kronor, vid två olika tillfällen, för att smuggla ut ett brev från häktet.

  • Hot mot tjänsteman efter att hon i ett polisförhör fällt uttalanden den om att hon skulle misshandla, eller låta misshandla, förhörsledarna. Hotet finns på band, enligt stämningsansökan.

Under presskonferensen som hölls under förmiddagen sa åklagaren Johan Fahlander att mycket tyder på att motiven bakom brotten är tre: pengar, svartsjuka och osämja.


INTERAKTIV GRAFIK: HÄR ÄR DE INBLANDADE I MORDUTREDNINGEN

Klicka på den person du vill läsa mer om.

ARTIKELN HANDLAR OM