Högg offret rakt i hjärtat - döms till tio års fängelse

KRIM

22-åringen knivhöggs till döds - med ett hugg som träffade rakt i hjärtat.

Därefter vände sig gärningsmannen mot huvudvittnet.

– Mördaren kollade på mig och rörde sig mot mig, säger huvudvittnet i polisens rekonstruktion av mordet.

Nu har mördaren dömts till tio års fängelse.

1 av 3 | Foto: POLISEN
Ur polisens rekonstruktion över händelsen. Två utredare och huvudvittnet visar vad som ska ha hänt när en 22-åring höggs till döds.

Under natten till den 23 februari 2016 mördades en 22-åring med flera knivhugg vid Viskängen i Helsingborg.

Tumult uppstod när 22-åringen plötsligt dök upp på platsen och knuffade den i utredningen så kallade ”försäljaren”.

Orsaken till mordet ska ha varit ett bråk om en knarkaffär några dagar tidigare. På polisens rekonstruktionsfilm av händelsen visar två utredare tillsammans med huvudvittnet vad som ska ha hänt den ödesdigra kvällen.

”Han föll ihop”

Enligt utredningen högg ”försäljaren” 22-åringen tre gånger i bröstkorgen och en gång i ryggen. Rättsläkaren uppger att det ena hugget träffade rakt i hjärtat och att döden inträffade inom några sekunder.

– Han föll ihop, mellan två bilar. Det var som att stänga av en on/off-knapp på honom, säger vittnet om dödsögonblicket.

Huvudvittnet, som också känner mordoffret flyktigt, sprang senare mot sjukhuset för att slå larm till vakter. Till en början blev huvudvittnet misstänkt för dådet, men släpptes när utredningen visade att han inte var skyldig.

Greps fem månader senare

Det skulle dröja fem månader innan mördaren greps. Det skedde i slutet av maj, efter bland annat flera veckors telefonavlyssning.

”Försäljaren” medger att han knivhuggit 22-åringen men erkänner inte brott. Till en början var hans försvar att 22-åringen angripit honom med en skruvmejsel och att han därför huggit honom. När utredningen visade att det inte stämde så uppgav ”försäljaren” att han var hotad och därför bar kniv och skyddsväst, samt att han upplevde situationen hotfull.

Får straffrabatt

Han har nu dömts till tio års fängelse för mord, men även för två fall av grov misshandel, två fall av olaga hot samt för ringa narkotikabrott. Tingsrätten menar att straffvärdet uppgår till fjorton års fängelse men på grund av hans ålder, 20 år vid de flesta gärningarna, får han ett kortare fängelsestraff.

En av hans vänner har dömts för grovt skyddande av brottsling.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott