Vandringen på mordplatsen ska avslöja expojkvännen

avEvalisa Wallin

Rundvisningen på gården där Tova Moberg, 19, mördades i maj är en viktig pusselbit i åklagarens bevisning.

Han hoppas att rättens ledamöter ska få en känsla för hur det ser ut – och därmed kunna avfärda den åtalade expojkvännens version.

– Utifrån min uppfattning så känns hans beskrivning väldigt verklighetsfrämmande, säger åklagare Christer Sammens.

1 av 7 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Den misstänkte anländer till tingsrätten i Hudiksvall på fredagen.

I dag fortsätter rättegången om mordet på Tova Moberg, 19, utanför Hudiksvall. Åklagare Christer Sammens kommer under förmiddagen fortsätta sin sakframställan och del i den är även att rätten åker till gården där Tova ska ha mördats.

– Det är ganska stora avstånd när man går omkring där, man får en annan dimension att se verkligheten istället för att bara se den på bild, säger Sammens.

Den mordmisstänkte expojkvännen har i förhör nekat till att ligga bakom mordet och hävdar att Tova lämnade gården den kväll hon försvann. Varför hon hittas i vattnet, bara några hundra meter från gården där han bodde vid tiden för försvinnandet har han ingen förklaring till.

– Har man varit på den platsen och ställer upplevelsen i relation till de berättelser man får höra sen och förklaringar till hur det gått till... utifrån min uppfattning så känns hans beskrivning väldigt verklighetsfrämmande, säger åklagaren.

Anhöriga undviker brottsplatsen

Domstolen och parterna kommer att vara med på gården, men Tova Mobergs familj kommer inte att vara med vid synen, där åklagaren visar upp gården så att rättens ordförande och nämndemän ska få en bättre uppfattning om hur det ser ut på den utpekade mordplatsen.

– De känner väl till det där stället och tycker inte att de vill åka dit, säger K-G Myhrberg, familjens målsägandebiträde.

Hur mår familjen?

– Efter omständigheterna bra, säger Myhrberg.

– De har haft en väldigt bra stöttning av vänner och släkt, hela första raden i rättssalen var besatt av deras släkt och vänner, säger målsägandebiträdet om första rättegångsdagen i Hudiksvalls tingsrätt den 27 november.

Utöver sakframställan och syn kommer även förhör med Tova Mobergs familj att påbörjas under fredagen.

– De vill lämna sina berättelser, de vill hjälpa till att lägga pussel. De vill bidra med sin del och vill inget hellre än att få klarhet, säger K-G Myhrberg.

Skrev om våld i sin dagbok

Tova Moberg anmäldes försvunnen den 14 maj i år och efter en omfattande sökinsats hittades hon död två dagar senare. Det var i en sjö nära expojkvännens bostad som 19-åringen hittades.

Den nu åtalade expojkvännen anmäldes för en misshandel mot Tova i mars, och i hennes dagbok finns uppgifter om att hon oroade sig för hans våldsamhet.

Enligt åtalet har mannen dödat Tova Moberg genom att strypa henne och slå henne med en hammare minst 20 gånger, slag som skett mot både huvud och kropp. Han placerade henne därefter i en skottkärra som han körde ut i en närliggande sjö.

Rättegången om mordet började den 27 november i Hudiksvalls tingsrätt och väntas pågå till och med 21 december.

ARTIKELN HANDLAR OM