Förgrep sig sexuellt på kambodjanska barn – döms till fängelse

1 av 3 | Foto: Båtar som går att hyra vid Mekongfloden.
KRIM

En svensk man har dömts till ett flerårigt fängelsestraff för att begått sexuella övergrepp mot ett antal unga flickor i Kambodja.

Viktig bevisning är smygtagna filmer.

– Han har tvingat dem att onanera åt honom, säger åklagare Thomas Ahlstrand.

En man i 60-årsåldern från Göteborg har dömts till två år och sju månaders fängelse för grova sexuella övergrepp och för att ha köpt sex av barn i Kambodja.

– Det ligger i linje med vad jag yrkade, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.

Hyrde båt

Det var under perioden januari 2013 till samma månad 2015 som mannen till och från varit på besök i Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Han ska då ha tagit kontakt med unga, fattiga flickor som han fått att utföra sexuella handlingar åt honom.

– Det har inte varit någon penetration eller våld, utan han har tvingat dem att onanera åt honom, säger Thomas Ahlstrand.

Övergreppen har oftast skett på undanskymda platser ute på stadens gator. Ibland hyrde mannen en båt på floden Mekongfloden. Ombord på båten tvingades flickorna att röra vid mannens könsorgan, enligt domen. Han har också vid flera tillfällen tagit på barnens kön.

Betalade 10 dollar

Enligt åklagaren är brottet särskilt grovt eftersom mannen utnyttjat att flickorna har levt i fattigdom. Flera av offren uppger att de varit så unga som 12-13 när övergreppen skett.

Nästan alla flickor uppger att mannen försökt få dem att suga på hans penis. Enligt domen betalade mannen flickorna cirka 10 dollar per tillfälle.

Svensk polis har varit på plats i Kambodja och förhört de sex unga flickorna som utsatts för övergreppen.

En del av övergreppen finns på hemliga filmer. Det är en franskfinansierad människorättsorganisation, Action pour les enfants (APLE), som filmat.

En man från organisationen var kallad som vittne, eftersom det var han som fått i uppdrag att filma övergreppen.

Vittnet berättar hur han följde efter mannen och såg hur han och två flickor gick ombord på en båt. Den nu dömde göteborgaren hade hyrt båten för tre timmar.

På en film ses hur mannens hand rör sig under en handduk som ligger på en ung flickas ben.

Nekar till brott

Mannen själv nekade till att ha förgripit sig sexuellt på de unga flickorna eller att ha haft några sexuella förbindelser med dem över huvudtaget.

Däremot medger han att han hjälpt några av dem med tandläkarvård och att han köpt mat och kläder till dem.

Han har sagt i förhör att han varit väldigt berusad och rökt hampa i Kambodja, då han inte kommer ihåg vad han har gjort.

Ska betala skadestånd

Mannen säger att han blivit anmäld eftersom några av flickornas mammor blivit avundsjuka att han inte skickat dem pengar, som han gjort till en mamma.

Men trots att det inte finns några tekniska bevis som binder mannen till brottet uppfattar tingsrätten flickornas berättelse som trovärdig. Förutom fängelsestraffet ska han betala skadestånd till de sex flickorna på mellan 22 400 kronor och 52 400 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kambodja

Brott