Paret häktade för sommarstugemordet

avIsabelle Nordström, Linda Hjertén, Oskar Forsberg, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12

VÄSTERÅS/STOCKHOLM. Paret greps för mordet och mordförsöket i sommarstugan utanför Arboga – men släpptes i brist på bevis.

Misstankarna stärktes dock och i tisdags greps de igen i Trondheim.

På fredagseftermiddagen häktades både den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo.

Strax innan lunch på fredagen begärdes den 41-åriga kvinnan och den 18-årige mannen häktade, på sannolika skäl misstänkta för både mord och mordförsök.

På eftermiddagen häktades båda två av Västerås tingsrätt.

När 18-åringen lämnade salen höll han ett papper framför ansiktet. Den 41-åriga kvinnan hade en filt över huvudet när förhandlingen mot henne började.

Åtal mot både mannen och kvinnan ska vara väckt senast den 30 september.

– Tingsrätten har beslutat att förklara båda de misstänkta häktade på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök den 3 augusti i Arboga. Utredningen kommer nu att fortsätta brett och med oförminskad styrka. Vi kommer att hålla nya förhör, vi har material att analysera och vi väntar också besked om tekniska analyser, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Jessica Wenna vid Åklagarkammaren i Västerås.

Enligt henne finns det olika bevis mot de misstänkta.

– Det är ett mycket bra och gediget polisarbete som har lett fram till att misstankenivån nu har nått upp till sannolika skäl.

Känsligt läge

Tingsrätten har även beslutat att det råder yppandeförbud i ärendet.

– Utredningen befinner sig i ett känsligt läge och det skulle kunna försvåra och skada utredningen om uppgifter kommer ut, säger Jessica Wenna.

Både den 41-åriga kvinnan och den 18-årige mannen nekar fortfarande till brott.

41-åringen och 18-åringen begärdes båda häktade för att i samförstånd ha genomfört mordet på kvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma.

Den 41-åriga kvinnan anses i vilket fall, enligt häktningsframställan, ha anstiftat mordet och mordförsöket samt medverkat till gärningarna "genom råd och dåd".

Den meningen i häktningsframställan tyder på att polisen misstänker att 18-åringen genomfört själva mordet och mordförsöket men att kvinnan, om hon inte själv medverkade, åtminstone förmått honom att göra det.

Greps i Trondheim

Den 3 augusti klockan 23.13 ringde en 63-årig kvinna till 112 och sa: ”Hjälp, jag har hål i kroppen”.

När polisen kom till sommarstugan, som ligger några mil utanför Arboga, stod dörren öppen men var inte uppbruten. Där hittades den 63-åriga kvinnan blödande i hallen. I sovrummet låg hennes 68-­årige make död.

Misstankar riktades snart mot parets 41-åriga dotter och hennes 18-årige sambo.

De greps och anhölls – men släpptes efter några dagar då bevisen mot dem inte räckte för att begära dem häktade.

Kvinnan åkte då på semester till Thailand medan den 18-årige mannen uppehöll sig på okänd adress.

Samtidigt fortsatte polisen sitt utredningsarbete i tyshet.

Bland annat har man säkrat spår på mordplatsen från en bil som kvinnan disponerar. När kvinnan åkte till Thailand kände hon inte till att polisen följde alla hennes steg.

Så, i tisdags kväll, greps plötsligt paret på ett hotellrum i Trondheim i Norge.

De fördes till Västerås i onsdags och tillbringade gårdagen i långa förhör.

Parallell mordutredning

Samtidigt pågår just nu en annan mordutredning med kopplingar till den 41-åriga kvinnan gällande hennes makes död för ett år sedan.

Den 42-årige mannen hittades i fjol död i sjön Hjälmaren på en meters djup vid sommarstugan utanför Arboga.

Det rubricerades som en olycka trots att polisen fick tips från flera håll om att det fanns omständigheter som tydde på att ett brott hade begåtts.

Nu utreder polisen på nytt makens död – denna gång som misstänkt mord.

Den 41-åriga kvinnan har i nuläget inte delgivits misstanke för inblandning i makens död men det finns många omständigheter i fallet som talar till hennes nackdel.

– Det finns ingen misstänkt i drunkningsärendet. Vi har tagit del av ett ganska omfattande material från den befintliga utredningen. Vi håller på att analysera det och därefter kommer vi att besluta om vilka åtgärder som är påkallade, säger Jessica Wenna efter fredagens häktningsförhandlingar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM