Brott

Mördade Emma – döms för nya brott

Av: 

Linda Hjertén

Anders Johansson

KRIM

Emma var 25 år och nybliven sjuksköterska när hon ströps till döds av sin ex-sambo.

Strax efter att han släpptes från fängelset dömdes han för nya brott mot en ny flickvän.

Nu har den i dag 38-årige mannen dömts igen. Han tog bland annat stryptag på sin sambo tills hon kände en "lättnad när han släppte greppet om halsen och började slå henne i stället."

I juli 2008 hittades 25-åriga Emma Cardell i sin före detta pojkväns lägenhet i Skene – strypt.

Paret hade levt tillsammans sedan 2003, men hade flyttat isär en kort tid före mordet.

Tio år för mord

Men mannen hade kvar Emmas nycklar och passerkortet till hennes jobbet så den 16 juli 2008 följde Emma med honom in i den tidigare gemensamma bostaden för att hämta dem.

Där ströp han Emma.

Enligt mannen började de bråka och det slog slint i huvudet på honom. Han vaknade upp i soffan och såg sin tidigare sambo ligga på golvet. I panik ska han sedan ha åkt därifrån.

I förhör senare sa mannen att han inte hade några minnesbilder av vad som hänt. Under dagen hade han druckit alkohol och ätit antidepressiv medicin.

Emma hittades död i lägenheten dagen efter sedan hennes arbetskamrater anmält henne som saknad.

Den då 30-årige mannen dömdes 2009 till tio års fängelse för mordet på Emma.

Han frigavs villkorligt den 17 mars 2015.

Dömdes igen

Direkt efter att han släppts från fängelset flyttade han ihop med en kvinna han träffat under tiden han suttit inne.

Men efter bara några månader blev förhållandet dåligt, han blev våldsam. Det började med att han knuffade omkull henne vid ett tillfälle. Följande tillfällen slog han henne, satte sig över henne och tog tag om hennes hals, kallade henne hora och slyna, förstörde en tavla och hällde kaffe över henne.

I september 2015 dömdes mannen för misshandel, olaga hot, ofredande mot kvinnan, samt skadegörelse. Straffet blev fängelse i fyra månader plus sex månader av den villkorligt medgivna friheten.

När han kom ut igen den 6 mars i år flyttade han återigen ihop med kvinnan. Efter bara ett par månader upprepade sig samma mönster, med misshandel och hot.

Glassplitter i munnen

Vid ett tillfälle tog han ett stryptag på kvinnan och sa att han skulle döda henne. Kvinnan beskrev under tingsrättsförhandlingen hur hon kände en "lättnad när han släppte greppet om halsen och började slå henne i stället."

Han hade även sönder hennes mobiltelefon och tryckte in den krossade telefonen i hennes mun så hon fick glassplitter i munnen.

Efter ett av misshandelstillfällena skrev mannen till sin sambo: ”När jag såg blodet så hände det nåt i mig. Helt förtvivlad och aldrig mer sån skit. Jag älskar dig".

Mannen förnekade brott under förhandlingen men tingsrätten ansåg bevisningen övertygande.

Risk att han fortsätter

Mannen döms nu för grov kvinnofridskränkning samt för olaga hot mot en väninna till kvinnan.

Tingsrätten skriver i domen att han har återfallit i likartad brottslighet kort tid efter villkorlig frigivning och att den anser att det finns risk för att han på fri fot fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Då mannen avtjänade sitt fängelsestraff för mordet på Emma genomgick han flera av kriminalvårdens påverkansprogram som ska minska riskerna för återfall i brott. Frivården har tidigare konstaterat att samhällstjänst inte kan vara aktuell.

Efter morddomen gjordes en utredning som kom fram till att mannen lider av en bordelinepersonlighetsstörning. Det framkom även uppgifter att han har "narcissistiska drag med en grandios självuppfattning, beteenden som påvisar känsla av att vara särskilt berättigad till orimliga förväntningar på särbehandling och kan bedömas ha en begränsad förmåga till empati."

Den nu 38-årige mannen döms till tio månaders fängelse, plus att drygt fyra månader läggs till av den tid som han har innestående genom den villkorliga frigivningen.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott