Polisman åtalad för sexuellt ofredande – får behålla jobb även vid dom

avJohanna Rapp

KRIM

En polisman står åtalad för sexuellt ofredande och vållande till kroppsskada alternativt tjänstefel.

Nu har polisens personalansvarsnämnd beslutat att polismannen kommer att få behålla jobbet – även om han döms för brotten.

I våras anmälde en kvinna i 20-årsåldern en polisman i 40-årsåldern efter att hon uppgett att han ofredat henne sexuellt på ett uteställe i Hälsingland. Kvinnan kunde identifiera polismannen då han var bekant med en äldre anhörig till henne och enligt förundersökningen ska han ha upprepat sitt beteende även efter att hon sagt till honom att sluta.

När kvinnan lämnade stället uppger hon i förhör med polisen att hon sett den aktuella polismannen stå utanför och prata med andra poliser på gatan, varför hon istället ringde och anmälde honom senare.

I slutet av maj åtalades polismannen för sexuellt ofredande och polismannen nekar till brott.

Förhandlingen var planerad att inledas i början av juni men den har skjutits upp och kommer att hållas längre fram i sommar.

Misstänks ha prejat pojke på moped

Polismannen är dessutom åtalad för vållande till kroppsskada. Detta efter att han misstänks ha prejat ner en pojke i 15-årsåldern som åkt moped. Polismannen ska ha prejat ner pojken med sin polisbil så att pojkens moped och fot klämts i en viadukt. Pojken fick efter detta en fraktur i sin fot.

Anledningen till att han prejat ner pojken ska ha varit på grund av en misstanke om brott, men enligt åtalet har pojken inte framfört sin moped på ett särskilt vårdslöst sätt och:

”Det har inte funnits några andra synnerliga skäl att genom prejning hindra NN:s fortsatta färd”, enligt åtalet.

I andra hand yrkar åklagaren på att polismannen döms för tjänstefel:

”(Polisen) har vid ovanstående myndighetsutövning av oaktsamhet åsidosatt vad som gäller för uppgiften. Prejningen har inte varit proportionell eftersom (pojken i 15-årsåldern) var misstänkt för brott där normalpåföljden är böter”, står det i åtalet.

Får behålla jobbet

Åklagaren har uppmanat tingsrätten att inhämta ett yttrande från polisens personalansvarsnämnd – och de har nu uttalat sig i frågan.

Personalansvarsnämnden har nu beslutat att polismannen ska behålla sin anställning hos polisen även om han döms för brotten:

”Nämnden gör därvid bedömningen att (polismannen) inte kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom”, skriver de i sitt beslut.

Statistik från Brottsförebyggande rådet: Fler anmälda sexbrott 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott