Billy Fagerströms vädjan från häktet: ”Jag är bara 23 år gammal”

Billy Fagerström har dömts till livstids fängelse för mordet på 19-åriga Tova Moberg.

I ett handskrivet brev kritiserar han nu sin försvarsadvokat – och ber om att få byta:

”Jag är bara 23 år gammal och har blivit dömd till livstids fängelse”, inleder han brevet.

Förra veckan dömde Hudiksvalls tingsrätt 23-årige Billy Fagerström till livstids fängelse för att ha mördat ex-flickvännen, 19-åriga Tova Moberg.

Enligt tingsrätten har Fagerström agerat med en ”känslokyla utöver det som vanligen kan ses vid mord”. Billy Fagerström har ännu inte överklagat domen men skriver nu ett brev till rätten där han säger att han vill byta försvarare. 23-åringen vill i stället ha Thomas Olsson som försvarare, känd för att bland annat ha företrätt journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson och Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick.

Billy Fagerström menar att han tappat förtroendet för sin nuvarande försvarare, Bo Karlsson:

”Jag och min advokat har inte haft samma åsikt om upplägget av mitt försvar. Det jag ville ta upp/framföra har advokaten inte lagt så stor vikt vid”, skriver Fagerström i brevet.

Fagerström kritiserar engagemang

Fagerström menar att han inte upplevde det som att försvarsadvokaten ställde åklagare Christer Sammens mot väggen.

”Vidare har han underlåtit att undersöka viktiga detaljer och lyfta fram bevis som talat till min fördel”, skriver Billy Fagerström också – även om han inte konkretiserar vilka bevis det skulle handla om.

Vidare skriver han att han upplevde att ”engagemanget inte var 100 % eftersom vi inte hade samma uppfattning i många frågor”.

Billy Fagerströms försvarare Bo Karlsson säger att han inte vill kommentera innehållet i brevet som 23-åringen skickat in.

– Jag kommer att svara på tingsrättens föreläggande bara. Det ska vara inne imorgon (fredag) senast klockan 12, säger Karlsson.

”Beredd att åta mig uppdraget”

Advokat Thomas Olsson har fått in en förfrågan från domstolen med anledning av Fagerströms begäran.

– Det är domstolen som bestämmer om han får byta men jag har förklarat att jag är beredd att åta mig uppdraget, säger Olsson.

Mordet på Tova Moberg har skakat Sverige och uppmärksammats mycket i media. Men Thomas Olsson säger att han inte följt fallet alltför nära.

– Det kan jag inte påstå. Jag är inte insatt i några detaljer. Jag känner till det men jag har inte följt det kontinuerligt, säger Thomas Olsson.

Vad kan vara fördelen med att byta försvarare till hovrättsförhandlingen?

– Det vore förmätet av mig att uttala mig i den frågan. Det är ett beslut som den misstänkte har fattat helt självständigt, så det måste få vara han som svarar på den frågan, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE