Katrin Zytomierska förbannad – vägrar att betala till bluffbolag

Av: Hanna Aler Sjöqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

”Mina pengar kommer de inte att få”

Blanketten som skickats ut till företagare ser ut som om den kommer från en svensk myndighet. Men den som skickar tillbaka handlingen får en faktura på 5 000 kronor.

En av dem som gick på den genomtänkta bluffen är bloggerskan Katrin Zytomierska.

– Vad är det för människor som gör så här?, säger hon till Brottscentralen.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om företaget Bolagsupplysningen som skickade ut tusentals brev till svenska företagare under sommaren. Man skulle skicka tillbaka handlingarna med information om sitt företag och avsändaren såg ut att vara en myndighet. Men i själva verket var det ett bolag registrerat i Estland. Den som skickat in handlingarna fick en faktura på 5 000 kronor då man skrivit på ett bindande avtal.

– Anmälningarna strömmade in i somras och nu verkar det ha kommit en ny våg, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägerienhet.

Zytomierska rasande

En av dem som fått en faktura på flera tusen kronor efter att ha skickat tillbaka handlingarna är bloggerskan och egenföretagaren Katrin Zytomierska.

– Jag har så mycket papper att fylla i och man vill göra rätt för sig. Jag trodde att det var ett seriöst företag, säger hon.

Hon har själv bestridit fakturan och tänker inte ge sig.

– De kommer aldrig att se mina pengar. Vad är det för människor som inte gör något vettigt med livet? Vad är det för karma att driva ett sådant företag?, säger Katrin Zytomierska.

”Det är fult”

Anmälningarna som tidigare kommit in till polisen ledde ingenstans och förundersökningen lades ner av åklagare, Men på polisen ser man allvarligt på den här typen av bolag.

– Det är fult, och självklart kan det prövas igen. Man ska inte gå runt reglerna på det här sättet. De vill uppsåtligen binda dig vid ett kontrakt som du inte vet om, säger Jan Olsson.

Kan vara svårt att få rätt

Trots att företaget uppenbarligen vill få folk att betala in pengar på lösa grunder så kan det bli svårt att bestrida fakturan när man själv skrivit på.

– Man måste alltid vara noga med att läsa det finstilta, säger Jan Olsson.

Katrin Zytomierska publicerade ett inlägg på Instagram om händelsen och många som råkat ut för samma sak har hört av sig under dagen.

– De borde få en prick i registret, men det går väl inte om de är registrerade utomlands. Men det borde i alla fall vara straffbart, säger hon.

Mer om fallet i klippet ovan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN