Mördade man på vandrarhem – satte eld på kroppen

avJohanna Rapp

KRIM

Efter mordet satte 30-åringen vandrarhemmet i brand – och hällde brännbar vätska över mordoffret och tände på.

Det menar åklagaren som nu åtalar 30-åringen för mord.

– Jag reflekterade över placeringen på kroppen och den brandfarliga vätskan, säger brandmannen som hittade kroppen i polisförhör.

Strax innan klockan sex på morgonen, söndagen den 12 november, larmades räddningstjänst och ambulans till ett vandrarhem i Ljungskile.

– Ja, jag tror att det är någon som har tänt på där, varit där och kastat saker runt omkring, säger mannen som larmar SOS.

Man påbörjar ett släckningsarbete och rökdykare går in.

– Alla dörrar var låsta och fönstren stängda. Det syntes att det var brännbar vätska som använts och det stod en Aspendunk på golvet mellan köket och stora salen, säger en av brandmännen i polisförhör.

Det visar sig att det brunnit på tre ställen i vandrarhemmet och när man sedan spärrar av brandplatsen hittar räddningstjänsten en avliden person inne i restaurangdelen av vandrarhemmet. Kroppen ligger mitt inne i restaurangen, på golvet, mellan några bord.

1 av 4 | Foto: POLISEN
Den misstänkte 30-åringen.

Eldat – på kroppen

Det visar sig att det brunnit på kroppen.

– Jag reflekterade över placeringen på kroppen och den brandfarliga vätskan. Och även hur det brunnit ifrån kroppen till dunkarna, hur man kunde se att någon hade hällt vätska från kroppen till dunkarna eller tvärt om, säger en av rökdykarna i polisförhör.

Mannen som hittas död är 36 år gammal och har arbetat och bott på vandrarhemmet. Han har mördats. Enligt åtalet har mannen misshandlats och fått sparkar och slag mot hals och huvud. Hans huvud ska också ha dunkats i golvet. Därefter har kroppen flyttats och täckts med brännbar vätska innan man har tänt på.

Grips – efter att ha pratat med brandmän

Polisen griper snart två män som man misstänker ligger bakom händelsen. Den första är mannen som larmat SOS om branden. Han har haft blod på bland annat sin ena strumpa, men senare visar det sig att blodet tillhört honom själv och misstankarna mot honom avskrivs senare.

I stället riktar man in sitt fokus på en 30-årig man som några av brandmännen mötte när de var på väg mot brandplatsen.

– Han påkallade väl min uppmärksamhet eller nåt så jag drog ner rutan och då sa han att det brinner där borta. Senare reflekterade jag bara över att hur killen kunde veta att det brann i byggnaden. Det var helt svart och det syntes inte i himmelen att det brann. Då måste han ju ha varit på platsen för att veta att det brann tänkte jag, säger brandmannen senare i polisförhör.

Polisen griper mannen, som har ett blåmärke kring ögat och hår som har blivit svett av eld. Han säger till polisen att han var på platsen, men att han gick därifrån för att använt kokain. 30-åringen ska ha bott på vandrarhemmet. Men enligt förundersökningen ska det ha blivit tjafs – han ville stanna ytterligare tid men hade inte råd att betala för sig.

Åtalas för mord

När 30-åringen senare hörs av polisen medger han att han varit på platsen – men förnekar att han skulle ha någonting med 36-åringens död att göra.

– Jag går och öppnar dörren dit och då smäller det och det kom ett starkt tryck emot mig och det var då som elden kom över mig. Jag flög cirka två meter och dök ner på ansiktet, säger han i polisförhör.

30-åringen åtalas nu för mord, mordbrand och brott mot griftefriden.

”En god kamrat”

36-åringen beskrivs av flera i förhör som musikintresserad, händig och som enkel att umgås med.

– Han var en god kamrat. Tyckte det var lugnt och skönt på ön. Hittade fristad och var nöjd och stolt, säger en person som kände honom i polisförhör.

Så utreder polisen mord – med ”mordbibeln” 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Ljungskile

Brott