Bombutredningen växer – misstänkt medhjälpare hittad

Uppgifter: Anhörig till huvudmisstänkt

En 25-årig NMR-kopplad man sitter häktad för bombplaner.

Nu har Säpo hittat en misstänkt medhjälpare till brottet.

– Det är munkavle på, men min klient förnekar, säger advokat Peter Stierna.

25-åringen i Falköpings kommun greps, enligt Aftonbladets uppgifter av nationella insatsstyrkan, mitt i natten den 4 november.

Säkerhetspolisen hade då, ”genom en tids underrättelsearbete”, sett att mannen enligt misstankarna planerat ett dåd.

Han misstänktes först för förberedelse till terroristbrott, men häktades senare för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Under utredningen växte ärendet. Rubriceringen grovt vapenbrott lades till och handlingar, som Aftonbladet tagit del av, visar att misstanken gäller innehav av en ”pistol, revolver eller kulsprutepistol”.

Åklagaren vill inte kommentera vilken typ av skjutvapen det handlar om, men säger:

– Det är rubricerat som grovt vapenbrott eftersom jag anfört en grund att det ska kunna befaras användas i brottsliga sammanhang. Att det påträffas i en kriminell miljö.

Utredningen har pågått intensivt och Säpo har beskrivit det som ett ”omfattande och komplicerat ärende”.
Utredningen har pågått intensivt och Säpo har beskrivit det som ett ”omfattande och komplicerat ärende”.

Nu misstänker Säpo, efter fortsatt kartläggning, att 25-åringen kan ha haft en kumpan.

Tros ha förberett i över tre år

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om en man som är anhörig till den häktade. Han greps i en gryningsräd i förra veckan och är misstänkt för medhjälp till brottet.

– Inom ramen för den förundersökning som pågår togs en person in till förhör onsdag den 15 december. Misstankarna gäller delaktighet angående det ärende där en annan person sedan en tid är häktad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Den misstänkte medhjälparen nekar till brott, uppger hans advokat Peter Stierna och säger:

– Han hördes av Säpo och efter förhöret blev han försatt på fri fot. Misstankarna är inte avskrivna än. Han förnekar naturligtvis, han har ingenting med något sådant att göra överhuvudtaget.

– Åklagaren tog beslut senare på kvällen att han fick åka hem. Vi har inte hört något mer från Säpo och det är munkavle på, så det är inte så mycket mer jag kan säga.

Den 25-årige mannen misstänks ha stulit gödsel från en bonde.
Den 25-årige mannen misstänks ha stulit gödsel från en bonde.

När den 25-årige mannen häktades menade åklagaren att han planerat dådet sedan augusti 2020 och fram till dagen han greps.

I handlingarna från tingsrätten kring den misstänkte medhjälparen framgår att brottstiden är från juni 2018 fram till november 2021 och att rubriceringen förberedelse till grovt vapenbrott även utreds.

Uppgifter: Bombtillverkning av konstgödsel

Den häktade mannen är tidigare dömd för en misshandel och har två gånger fått avslag på att få vapenlicens då han enligt polisens dokument kopplas till den nazistiska organisationen NMR, Nordiska motståndsrörelsen.

Säkerhetspolisen har bekräftat att ärendet om de misstänkta dådplanerna ska ha kopplingar till våldsbejakande högerextremism.

Varken åklagaren eller Säpo vill uttala sig om motivbild eller vem måltavlan för brottet är.

– Vid husrannsakan påträffades flertalet ämnen och föremål som sammanställda kan användas för att tillverka en eller flera bomber, har åklagare Hans-Jörgen Hanström tidigare sagt.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänks 25-åringen under en tid ha stulit flera säckar med konstgödsel från en ladugård som en bonde haft.

Gödsel kan användas för att tillverka bomber, något säkerhetstjänsten har som teori att mannen nu tänkt göra.

Ny husrannsakan: ”Vänt på en del stenar”

Förberedelserna inför de misstänkta bombplanerna har skett från en ensligt belägen gård i Falköpings kommun.

Efter tillslaget mot 25-åringen genomfördes en kriminalteknisk undersökning på platsen. Säpos personal var iklädd vita dräkter och hade maskering för ansiktet. Under minst tre dagar, enligt vittnen, arbetade man på adressen och sökte noggrant igenom bland annat ett hus, två skjul och en ladugård.

I mitten av december sa åklagaren till Falköpings Tidning att man ”vänt på en del stenar runt omkring honom”:

– Jag kan väl säga som så att det har gjorts en förnyad husrannsakan, för att få filmer och bilder på sådant man tycker är relevant. Det är mest för att komplettera, sa Hanström till lokaltidningen.

Åklagaren har tidigare uppgett att stora beslag gjordes i samband med den första husrannsakan och att man bland annat tog mobiler och datorer. Man vill inte kommentera om misstankarna mot möjliga medhjälparen uppstod genom att man analyserat fynden.

I domstolshandlingar står att läsa att Nationellt forensiskt centrum, NFC, fortsatt ska gå igenom och undersöka föremålen, något man beräknar ta minst två månader till. Åklagaren, som berättat att experter och specialister arbetar med detta, har därför fått förlängd tid av tingsrätten för att väcka åtal.

25-åringen nekar till brott.

Aftonbladet har sökt åklagaren för en kommentar kring den misstänkte bombmedhjälparen.

Publisert:

LÄS VIDARE