Stockholm

Återfallsförbrytare misstänks för sexbrott mot flicka på buss

Lockade barn med godis – åklagaren fruktar återfall

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Den 64-årige mannen har gång på gång utretts för olika sexualbrott mot unga.

Han är dömd för ett 30-tal barnvåldtäkter.

Nu misstänks sexbrottslingen återigen ha härjat – och utsatt en flicka på en buss i Rinkeby.

Mannen greps förra veckan i nordvästra Stockholm för försök till våldtäkt mot barn.

Enligt uppgifter till Aftonbladet inträffade brottet ombord på en buss vid en skola i Rinkeby. Den utsatta är en flicka i nedre tonåren.

64-åringen begärdes häktad och förhandlingarna mot honom hölls i helgen. I samband med det valde åklagaren att ändra brottsrubriceringen.

– Efter att ha tagit del av de inledande uppgifterna från torsdagen och tillkommande uppgifter under fredagen, gjorde jag bedömningen att misstanken ska rubriceras om till sexuellt ofredande, säger åklagare Gabriella Gadan.

Åklagarens fruktan: Kommer fortsätta

Trots att det är ovanligt att häktas för brottet, som i flesta fall leder till böter, valde tingsrätten ändå att göra det enbart av ett skäl – risken att mannen fortsätter begå brott.

Den 64-årige mannen har gång på gång utretts för olika sexualbrott mot unga.

Den 64 år gamla mannen har en lång sexbrottshistorik.

Av de offentliga delarna framgår att mannen bland annat greps hösten 2006 och satt häktad i omkring en månad för misshandel, olaga frihetsberövande och försök till sexuellt tvång. Han friades från misstankarna och fick drygt 20 000 kronor i ersättning för att ha varit frihetsberövad.

Året därpå kom nästa ärende. En polisanmälan där två flickor var målsägande riktades mot honom. När polisen genomförde en husrannsakan i hans lägenhet fanns två andra flickor där.

Man utredde händelsen vidare och hittade totalt sex flickor mellan 13 och 15 år som hade utsatts. Det ledde till att han åtalades och senare dömdes för en rad olika sexbrott:

  • Våldtäkt
  • Våldtäkt mot barn vid 24 tillfällen
  • Sexuellt ofredande vid två tillfällen
  • Sexuellt övergrepp mot barn
  • Sexuellt tvång

Hade rangordningssystem

Domen blev fem års fängelse. Men ytterligare ett år lades till på straffet då ännu ett offer under 15 år senare trädde fram.

Den flickan hade enligt hovrätten utsatts för ett tiotal våldtäkter.

Utredningen visade att 64-åringen lockade de sju barnen till hans lägenhet genom att erbjuda dem bland annat godis, läsk, alkohol, cigaretter och pengar.

Där, i bostaden, utsatte han flickorna för övergrepp och sa till dem, enligt barnförhören, att det var deras sätt att betala tillbaka för varorna. I förundersökningen framgick att det var just detta som gjorde att det tog lång tid innan barnen vågade larma om vad de hade varit med om.

I tingsrätten berättade ett av offren att 64-åringen hade ett rangordningssystem för barnen, och att hon ”flyttades upp” när hon genomförde sexuella tjänster.

I somras utsatte mannen en ung kvinna för sexuellt ofredande vid en basketplan. Domen för händelsen meddelades i våras och mannen fick dagsböter på 4 000 kronor.

Greps med barnporr

64-åringen blev, efter att ha misskött sig i fängelset, villkorligt frigiven vintern 2011.

Hösten 2017 misstänktes han för sexuellt ofredande mot en flicka under 15 år. Han åtalades då för att ha berört henne i en bubbelpool i ett badhus. Mannen, som nekade, friades dock då tingsrätten inte ansåg att det var bevisat ”att det varit en hand som hon känt på sitt lår.”

I somras sexuellt ofredande han en ung kvinna på en basketplan genom att antasta henne. Domen för händelsen meddelades i våras och mannen fick dagsböter på 4 000 kronor.

Så sent som veckan innan jul friades han för barnpornografibrott. 64-åringen hade gripits på Arlanda flygplats med en dator och en USB-sticka innehållande totalt 250 bilder på våldtäkter och sexuella övergrepp på barn.

Mannen förnekar brott

Han erkände att datorn är hans, men sa att han inte laddat ned bilderna. Tingsrätten valde därför att fria honom.

”Det kan visserligen förväntas att de flesta människor känner till att surfande på internet kan lämna spår på datorn på så sätt att information man tar del av sparas ner automatiskt. Det är dock inte bevisat att (64-åringen) haft kännedom om detta i allmänhet eller just beträffande de aktuella bilderna”, skrev rätten i domen.

Man ansåg dock att han måste ha varit medveten om att han haft materialet på USB-minnet, då det krävs att det aktivt överförs dit för att det ska hamna där. Men just på den enheten fanns bara en bild, och den var enligt tingsrätten ”inte att betrakta som särskilt hänsynslös”. Därför bedömdes brottet som ringa. Eftersom det vid rättegången hade gått två år sedan gripandet preskriberades brottet.

Aftonbladet har sökt 64-åringens advokat i Rinkeby-fallet. Enligt domstolshandlingar och åklagaren nekar han till brott.

Åklagaren vill i övrigt inte kommentera ärendet.

ANNONS

Vad betalar du i el varje månad? Jämför priser här!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Studie: Det utmärker en typisk våldtäktsman

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Rinkeby

Våldtäkt mot barn

Sexualbrott