Stockholm

Ligan som tros ha planerat diamantkupp misstänks för polisrån

Fyra råndömda män häktade

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Först avslöjades deras misstänkta rånplaner mot en diamanthandlare av en stank i trapphuset.

Sedan kunde polisen koppla ihop en mystisk papperslapp till en tidigare kupp där en man blev rånad av utklädda poliser.

– Fyra personer har nu häktats för båda händelserna, säger åklagare Anna Wennergren.

Polisen kom de fyra männen på spåren efter ett ärende som började som narkotikabrott, enligt uppgifter till Aftonbladet.

En patrull skulle i fredags kontrollera en stank av cannabis i ett trapphus på en adress i Stockholmsområdet. Man misstänkte att lukten kom från en specifik lägenhet och valde därför att göra en husrannsakan.

När poliserna sökte igenom bostaden hittades detaljerade kartläggningar om en diamanthandlare och dennes anhöriga, enligt Aftonbladets uppgifter. Även olika tillbehör och föremål som kan användas vid rån fanns på platsen.

Polisen larmades om att det luktade cannabis i flerfamiljshuset. Männen misstänks även för narkotikabrott.
Polisen larmades om att det luktade cannabis i flerfamiljshuset. Männen misstänks även för narkotikabrott.

”Poliserna” använde handbojor

I lägenheten befann sig fyra män i 25- till 40-årsåldern. De greps misstänkta för att ha planerat en stöt mot personen som arbetar med handel av diamant.

Men under polisutredningen i helgen växte ärendet ytterligare, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Anledningen var att man kunde koppla ihop en mystisk papperslapp med en skriven uppgift på till ett rån som inträffade i torsdags morse, dagen innan gripanden.

En man som äger ett företag blev vid händelsen överfallen i Sundbybergs kommun av tre män i polisuniform, varav den ena även hade polisväst. Enligt uppgifter till Aftonbladet var fejk-poliserna beväpnade med pistol och hotade offret innan de satte handfängsel på honom. Rånarna kom över elektronikutrustning och försvann i en byggbil som senare hittades övergiven.

De fyra männen som misstänks ha planerat en kupp mot diamanthandlaren kunde efter helgens intensiva utredningsarbete även delges misstanke om polisrånet.

Polisen larmades om stank i ett flerfamiljshus i Stockholmsområdet på fredagseftermiddagen. Den kom från en lägenhet – där de fyra, nu häktade, männen höll till.

Kända miljonrånare häktade

På måndagen hölls fyra häktningsförhandlingar.

– Samtliga häktades på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till grovt rån men även för grovt rån i torsdags. Jag kan inte kommentera så mycket mer i nuläget utan vi är i inledningen av de här båda utredningarna, säger kammaråklagare Anna Wennergren.

Hon vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter om hur brottsmisstankarna kring torsdagens rån riktades mot männen men uppger att det var ”efter vissa fynd”.

– Det återstår en mängd utredningsåtgärder, både tekniska analyser och vidare förhör med personer, säger Anna Wennergren.

Aftonbladet kunde i går berätta att alla fyra misstänkta har långa brottsregister och tidigare bland annat genomfört rån. Tre av dem uppges vara kända rånare för polisen, varav den ena är dömd för en internationell spektakulär kupp där man under dramatiska former kom över ett stort antal miljoner.

Även de två andra kända rånarna är dömda för ett miljonrån där de sköt från flyktbilen samtidigt som man jagades av polisen.

Enligt åklagaren nekar samtliga häktade till brott.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Kända rånare misstänks ha planerat kupp mot diamanthandlare

Man fastbojad efter rån – polisjakt pågår

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Rån

Brott

Narkotikabrott