Uppgifter: Brandkaoset tros vara hämnd för gripande av ung man

Polisens teori: ”Kriminella vill visa att de har kontroll i staden”

Insatsstyrkan grep en ung gängman i Trollhättan i går.

Senare på kvällen sattes ett parkeringshus, ett övergivet radhus och 34 bilar i lågor.

Polisen misstänker att brandkaoset är en hämnd för tillslaget, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Trollhättans gator fylldes av rök i går kväll.

Första larmet till polisen kom in klockan 22.26.

Sedan följdes det av brandattentat på ytterligare fyra platser inom loppet av några minuter, och en femte eldsvåda drygt två timmar senare.

Totalt förstördes ett parkeringshus, ett övergivet radhus och 34 bilar.

– Vi kan misstänka att det är samordnat och synkat, vilket naturligtvis är allvarligt. Vi har lyckligtvis klarat oss utan att personer kommit till skada, säger Jenny Wester, lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal.

Enligt uppgifter till Aftonbladet arbetar polisen utifrån teorin att bränderna är en hämndattack från ett kriminellt nätverk i staden.

Källa: Greps i vapentillslag

Drygt tolv timmar innan brandkaoset, på torsdagsförmiddagen, hade en ung man från samma gäng gripits i ett tillslag med insatsstyrkan. Han misstänks, och senare anhölls, för grovt vapenbrott. En husrannsakan genomfördes även i en bostad.

– Bränderna utreds för närvarande som en direkt hämndaktion för polisens ingripande i vapenärendet. Plus en tid av andra gripanden och beslag från gängen. Nätverkskriminella vill visa att de har kontroll i staden, säger en källa till Aftonbladet.

I samband med en pressträff på fredagseftermiddagen uppgav Jenny Wester till TTELA att polisen den senaste tiden arbetat hårt mot gängen, utan att bekräfta någon koppling till gårdagskvällens bränder.

– Vi kan konstatera att vi har jobbat väldigt aktivit, vi har jobbat offensivt, mot den kriminella sfären, den miljön, och satt tryck mot kriminella aktörer.

Paul Åkerlund (S), kommunstyrelsens ordförande, sa till lokaltidningen:

– Jag har min teori och jag tror att det handlar om att polisen egentligen gjort ett väldigt gott arbete och det har irriterat några element i samhället, och det är svårt att förutse vad som kan hända.

Ett 50-tal brandmän bekämpade torsdagskvällens bränder i Trollhättan.
Ett 50-tal brandmän bekämpade torsdagskvällens bränder i Trollhättan.
Över 30 bilar skadades i bränderna.
Över 30 bilar skadades i bränderna.

Polisen: Örat mot rälsen

Enligt Aftonbladets uppgifter har polisen rustat för fortsatta stökigheter. Resurser från andra polisområden ska ha kallats in till Trollhättan. Särskilda patruller ska delta i kraftsamlingen.

– Vi förstärker det trygghetsskapande arbetet och närvaron. Det är med områdespoliser och mobila poliskontoret, och även andra enheter kommer vara behjälpliga med det, säger Jenny Wester.

Ingen har ännu gripits misstänkt för inblandning i eldkaoset, som bland annat utreds som grov mordbrand och grov skadegörelse genom brand.

– Men vi har under förmiddagen jobbat aktivt i utredningsspåret och det går framåt där. Vi har gjort viktiga framsteg men jag kan inte säga så mycket mer i nuläget, säger Wester.

Polisen i Trollhättan uppmanar även allmänheten att höra av sig på 114 14 om man gjort iakttagelser. Till exempel av personer eller fordon som rört sig vid brandplatserna. Eller om man sett något avvikande vid tankningar eller andra inköp av brännbar vätska.

– Vi följer upp de tips vi får in och har örat mot rälsen och är på tå och följer utvecklingen framåt.

Publisert:

LÄS VIDARE