Jan Olsson

Efterlysning: Här väljer han ut sitt offer – vet du vem bedragaren är?

Av: 

Johanna Hellsten

KRIM

Han väljer noga ut sina offer – alla äldre kvinnor mellan 75 och 99 år. Ofta smyger han efter dem och tar deras plånböcker, men vissa offer får även sina konton länsade.

Nu behöver polisen hjälp för att identifiera mannen.

– Det var så fräckt och otäckt, säger offret ”Anna”, 75 år.

Polisen misstänker mannen för mellan 20 och 30 grova stölder och bedrägerier runt om i landet – från Kävlinge i söder till Falun och Gävle i norr.

Det första fallet som polisen just nu misstänker mannen för inträffade i mars förra året.

Några veckor före jul, den 8 december, blev en 75-årig kvinna, som vi kallar ”Anna”, av med sin plånbok och alla kontanter inne i en matvarubutik i Järna.

På övervakningsfilmer från affären ser man hur mannen följer efter ”Anna” inne i butiken och slår till först när ”Anna” koncentrerar sig på att plocka lussebullar från en hylla.

– Så fräckt. Och så obehagligt, säger ”Anna”.

Polisen i Södertälje behöver nu hjälp med att hitta och identifiera mannen.

Offren mellan 75 och 99 år

Nästan uteslutande är mannens offer äldre kvinnor, de flesta mellan 75 och 99 år. Han tycks målmedvetet söka upp och välja ut sina offer, enligt polisen.

När det tilltänkta offret är tillfälligt ouppmärksam stjäl mannen plånboken ur deras handväska och försvinner snabbt därifrån. Handväskorna har kvinnorna haft i en kundvagn, eller hängandes på rullatorn. I något fall har gärningsmannen knuffat till målsägaren för att avleda uppmärksamheten.

Tar ut maxbelopp

Även polisens Nationellt bedrägericentrum, NBC, utreder flera fall där mannen fångats på film med liknande tillvägagångssätt.

I flera av fallen har han även kommit över kod till kontokort och på så sätt kunnat ta ut stora summor pengar, från 10 000 till 16 400 kronor.

Det hände en 75-årig kvinna i Botkyrka i november. När damen plockar på sig en ask ägg passar mannen på att ta hennes plånbok. Kort därefter fångas han på film när han tar ut maxbeloppet på hennes bankkort i en uttagsautomat.

Nu behöver polisen hjälp att lokalisera och identifiera den misstänkte.

– Hjälp oss hitta den här mannen, så han slutar terrorisera våra äldre, säger polis Jan Olsson, NBC.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Olsson

Polisen (myndighet)

Järna

Botkyrka

Södertälje

NBC