Svensk man åtalas för folkmord – deltog i dödande av tusentals

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

En 60-årig man, sedan 2002 bosatt i Sverige, åtalas för folkmord och grovt folkrättsbrott i Rwanda 1994.

Han misstänks ha lett, och själv deltagit i, massakrer på tusentals tutsier.

– Det här handlar om den absolut grövsta typen av brottslighet som mänskligheten känner, säger åklagare Tora Holst.

I slutet på 2011 greps Gävlebon Stanislas Mbanenande, misstänkt för folkmord. Han dömdes senare till livstids fängelse.

Under utredningen hade svensk polis och åklagare täta kontakter med myndigheterna i Rwanda.

– Vi hade kontakt med Genocede fugitive tracking unit och de berättade att de hade ytterligare en misstänkt för folkmord som de trodde kunde finnas i Sverige, och det visade sig stämma, säger chefsåklagare Tora Holst vid Internationella åklagarkammaren Stockholm.

Greps för ett år sedan

För ett år sedan greps och häktades 60-åringen, som sedan 2002 bor i Sverige.

Någon koppling mellan den nu misstänkte och den tidigare dömde Stanislas Mbanenande finns enligt åklagaren inte.

Den 60-årige mannen är enligt åklagaren dömd för folkmord i Rwanda, av en så kallad lekmannadomstol.

– De har lämnat över sitt material till oss, men vi har gjort en helt egen utredning. Vi har vid flera tillfällen varit i Rwanda och förhört bevispersoner.

Tusentals mord

Den 60-årige mannen har, enligt åtalet varit lokal ledare för en grupp hutuer som gjort sig skyldiga till ett flertal massakrer i Rwanda:

• En vid kommunhuset i Muyira och intillliggande skolan, en massaker som pågick flera dagar i slutet av april 1994. Hundratals civilpersoner dödades eller skadades allvarligt.

• Massakern på berget Nyamure i april-maj 1994. Flera tusen civilpersoner dödades.

• Morden hos Pierre Murasira, någon gång mellan den 20 april och 31 maj 1994, i hans bostad belägen mellan Nyanza och Nyamiaga i Gihamadalen. Ett stort antal civilpersoner dödades, däribland Pierre Murasira, hans hustru samt barnbarn och människor som sökt skydd hos honom.

• Morden hos Elie Mbanzabugabo, någon gång mellan 20 april och 31 maj 1994, i och kring hans gård i Kabuye. Minst sex personer dödades; Euphrasie Mukantagara, Joseph Rwirahira samt andra som sökt skydd där.

• Morden hos Faustin Kanimba, i Nyamiaga centrum, någon gång under tiden 20 april-31 maj 1994. Minst fem personer dödades; Faustin Kanimba, hans hustru Emiliyana,

hans svärdotter Anne Marie Bazubagira och hennes två barn samt barnbarnet Alphonsine Uwamwiza som skadades allvarligt då man försökt döda henne genom slag och hugg mot huvudet.

”Avsikt att förgöra folkgrupp”

Den 60-årige mannen har alltså, menar åklagaren, "i samverkan med andra, begått folkmord genom mord, medverkan till mord, anstiftan till mord, försök till mord och människorov mot en etniskt eller rasmässigt bestämd folkgrupp – tutsi – med avsikt att förgöra gruppen helt eller delvis."

– Precis som vid den första svenska Rwandarättegången gör vi det tydligt att Sverige inte ska vara någon fristad för misstänkta krigsförbrytare och folkmördare. Det här handlar om den absolut grövsta typen av brottslighet som mänskligheten känner och alla länder har ett ansvar att se till att dessa brott utreds och att förövarna ställs till svars, säger Tora Holst.

Rättegången mot den 60-årige mannen inleds den 16 september och planeras att pågå i ett halvår.

Mannen förnekar brott.

– Han medger att han har varit på plats, men säger att han inte deltagit, säger Tora Holst.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN