GW om personutredningen av 35-åringen: ”Mycket ovanlig”

Av: Jill Sjölund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: TT
Leif GW Persson.

Experter beskriver personutredningen om 35-åringen som är misstänkt för mordet på Lisa Holm som mycket ovanlig.

– Det har hänt förr att åklagare har fel, säger Leif GW Persson.

Personutredningen om 35-åringen målar upp en bild av en hårt arbetande, frisk, lugn man som aldrig tagit droger, dricker alkohol sparsamt, har god ekonomi och stabila relationer.

”Det framkommer ingenting som tyder på ett mönster av aggressivitet, någon spännings- eller lustsökande personlighet, impulsivitet eller annat gränsöverskridande beteende.” 35-åringen ”har heller inte uttryckt några kriminella tankemönster eller attityder”, tvärtom ger han ”ett lugnt och samlat intryck”.

– Ett sånt här personutlåtande om en människa som sitter häktad sedan tre månader för ett mord är mycket ovanligt. De brukar inte se ut som den här beskrivningen säger att han gör, säger Leif GW Persson, professor i kriminologi.

– Den genomsnittlige mördaren är en person med stora sociala problem.

”Påverkar inte utredningen”

Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler, poängterar att 35-åringens till synes stabila levnadsförhållanden och bakgrund inte kan säga något om hans skuld eller oskuld.

– Att ha en fläckfri bakgrund utesluter inte att man vid ett senare tillfälle kan bli mördare. Det finns människor som har fläckfri bakgrund men som plötsligt tappar sinnet, säger Ulf Åsgård.

Polis och åklagare fick en viktig pusselbit när Nationellt forensiskt centrum konstaterade att blod från 35-åringen fanns på Lisa Holms tillhörigheter. Åklagaren menar att det binder 35-åringen till brottet. Vad personutredningen säger om 35-åringen som person påverkar inte utredningen.

– En personutredning har inte med utredningen att göra på det sättet, det handlar om hur han är som person, säger åklagare Lars-Göran Wennerholm.

– Det är en personutredning som rätten hämtar in från frivården för att eventuellt ha som underlag när man ska bestämma påföljd.

Publicerad: