En frias för gruppvåldtäkt

I flera timmar misshandlade och våldtogs den 23-åriga kvinnan av minst tre personer.

De unga männen dömdes för den brutala gruppvåldtäkten av tingsrätten till mellan sex och nio månaders ungdomsvård.

– Jag är väldigt ledsen att de fick så korta straff för vad de gjorde mot mig, sa kvinnan till Aftonbladet i samband med tingsrättsdomen.

Nu fastställer hovrätten domen för två av de åtalade - medan den tredje frias - eftersom hans ålder inte kunnat fastställas.

Det var strax efter klockan ett på natten den 9 september i år.

Den 23-åriga kvinnan var ute och gick vid Londonviadukten på Stadsgårdskajen på Södermalm i Stockholm. Hon var ledsen.

Tröstade henne

Två unga killar, som kommer från Nordafrika och lever som gatubarn i Sverige, kom fram till henne. De tröstade henne och erbjöd henne öl, men hon tackade nej.

De frågade om hon ville följa med dem, och trots en viss tveksamhet började hon gå med dem. En av pojkarna lade sin arm runt henne.

De gick mot utsiktsplatsen Fåfängan och vid trappan sa den unga kvinnan att hon inte ville följa med längre, men lät sig övertalas.

Hon satte sig på en klippa och ringde en kompis. Då kom en av killarna tillbaka, och överföll henne.

"Svartnade för ögonen"

Han knuffade omkull henne och satte sig grensle över henne.

Killen överöste henne med slag och hon beskriver hur det svartnade för ögonen.

Killen tog stryptag runt hennes hals.

Han slet av hennes kläder och våldtog henne. Men mardrömmen hade bara börjat. Fler och fler pojkar, som bodde i ett tältläger vid Fåfängan, anslöt.

Sammanlagt, berättade hon i rätten, tror hon att hon våldtogs sex gånger, av minst fyra gärningsmän.

Hon fruktade för sitt liv.

Fyra pojkar greps

Till slut, efter över en timme, lyckades kvinnan ta sig loss, sprang ner på Stadsgårdsgårdskajen och lyckades stoppa en nattbuss. Chauffören ringde 112.

Polisen var snabbt på plats och fyra pojkar kunde gripas.

En av dem har senare avförts från utredningen.

I början på november dömdes de tre av tingsrätten, alla för grov våldtäkt. Två av pojkarna, som rätten uppskattade vara mellan 15 och 18 år gamla, dömdes till sex månaders ungdomsvård och den tredje, som var mest aktiv, dömdes till nio månaders ungdomsvård.

Men pojkarna överklagade domen.

Hovrätten

I dag meddelade hovrätten att två av pojkarna döms till sex respektive nio månaders sluten ungdomsvård för grov våldtäkt.

Den tredje pojken frias helt eftersom hovrätten inte anser att det är visat att han var över 15 år vid händelsen. Han saknade helt identitetshandlingar.

Den 23-åriga kvinnan har fått sår för livet.

– Först blev jag glad för att alla blev dömda. Men sedan besviken att de fick så korta straff. Det är sjukt, berättade hon gråtande för Aftonbladet i samband med tingsrättsdomen.

Målsägarbiträdet Clea Sangborn säger efter hovrättsdomen att hon är glad att de fick upp skadeståndet från 175 000 till 190 000.

– Men tycker det är konstigt att han kommer undan med att påstå att han är under 15 år, när han tidigare i ett asylärende uppgett att han fyllt femton.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN