Mordet på Kim Wall

Madsens kollega: Han pratade om att begå det perfekta brottet

Av: 

Gustaf Tronarp

Susanna Nygren

KRIM

KÖPENHAMN. Våldsfilmerna som hittats på Peter Madsens dator är extrema. När de visades i rättsalen fick domaren avbryta förhandlingarna – så att de närvarande skulle kunna återhämta sig.

Madsen själv verkade dock helt oberörd.

Under mordrättegångens sjätte dag hördes också ubåtsbyggarens kollega Steen Lorck:

– Peter pratade om att han drömde om att begå det perfekta brottet.

Inför tisdagens förhandlingar rapporterade flera danska medier att Peter Madsens exfru skulle höras i rätten under dagen. Så blev det dock inte.

Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall.

På eftermiddagen blev det en lucka i schemat efter att ett vittne inte dykt upp. Någon officiell bekräftelse finns inte, men det mest sannolika är att det var den före detta hustrun som uteblev.

Visade mordfilmer

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen beslutade att i stället att visa våldsfilmer som hittats på Peter Madsens dator och en extern hårddisk som tillhört honom. De som spelades upp öppet i rätten var animerade.

En av filmerna visade två nakna kvinnor som blev halshuggna med en yxa. På en annan mördades och våldtogs en kvinna. En tredje video gestaltade ett tortyrmord på ett par.

Kim Walls föräldrar var på plats och tvingades bevittna de ohyggliga scenerna. I likhet med flera andra åhörare såg de ut att bli mycket starkt berörda av filmerna.

Vid ett tillfälle beslutade domaren att avbryta förhandlingarna och ta en paus så att de närvarande fick möjlighet att återhämta sig.

Peter Madsen verkade helt opåverkade videovisningen. Han tittade inte på skärmarna, utan höll blicken på bordet framför sig.

Vittnet: Drömde om det perfekta brottet

Ett av vittnena som vittnade i rätten var Steen Lorck, örlogskapten som varit skeppare och navigatör på Madsens ubåt Nautilus.

Han berättade om en kväll, då de två suttit och pratat.

– Då sa han plötsligt något märkligt. Han sa att han drömde om att begå det perfekta brottet.

– Jag tyckte att det var obehagligt, men jag skakade av mig det. Jag trodde att han menade ett rån eller en stöld.

”Pratade om att gömma lik”

Under morgonen hördes en kvinna, som fick kontakt med Peter Madsen efter att hon stött på honom på en promenad. De började messa till varandra, och kort före seglatsen med Kim Wall försökte Madsen få med sig henne på en tur i ubåten.

– Jag tyckte det var märkligt att han ville segla ensam med mig. Jag tänkte att det måste vara många som är intresserade av ubåten.

Även en man har hörts. 2008–2009 var han engagerad i raketorganisationen Copenhagen Suborbitals tillsammans med Peter Madsen.

De diskuterade då att arrangera en temakväll med brottstema.

– Vi pratade om att Kögebukten var den perfekta platsen att dumpa ett lik på. Det är lätt att gömma saker där, sa mannen.

– Jag minns det som att det var Peter som tog upp ämnet först, men jag är inte 100 procent säker.

Det var i Kögebukten som ubåtsbyggaren, enligt åklagaren, kastade Kim Wall överbord, efter att ha styckat kroppen.

Många vittnen

Totalt ska 37 personer höras under de tolv rättegångsdagar som är inplanerade i Köpenhamns tingsrätt.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen hoppas att vittnenas berättelser ska visa att Peter Madsen har en fascination för sexualiserat våld mot kvinnor – och att han hade planerat mordet på Kim Wall i förväg.

Under onsdagen ska Peter Madsen höras på nytt i rättssalen. Dom i målet väntas den 25 april.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Mordet på Kim Wall

LÄS VIDARE

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord på Kim Wall

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Kim Wall

Peter Madsen

Kim Wall

Köpenhamn

Brott