Kände sig förföljd – misstänks ha mördat föräldrarna

KRIM

"De ville bara hjälpa honom"

1 av 8

Mannen misstänks i går kväll ha mördat sina egna föräldrar.

Senast i februari anmälde mamman sonen för misshandel efter att han tagit strypgrepp på henne – men trots domen fortsatte han att komma hem till dem.

I förhör sa mamman då att sonen anklagade henne för att försöka förgifta honom och att han kände sig allt mer förföljd.

– Det enda de ville var att han skulle få hjälp genom psykiatrin men det är svårt när någon är vuxen och själv inte vill bli hjälpt, säger mammans målsägarbiträde.

Klockan 18.13 i går kväll kom larm från ett radhus­område i Sollentuna.

Enligt en källa med insyn i utredningsarbetet ska den misstänkte gärningsmannen, en man i 35-årsåldern, ha tagit sig in i radhuset efter att ha slagit sönder en ­fönsterruta.

Greps i skogsområde

Där misstänks han först ha knivhuggit sin mamma på övervåningen i bostaden. Efter det gick han till attack mot sin pappa.

Den knivhuggne mannen, som är i 75-årsåldern, hittades utanför bostaden av privatpersoner.

Mamman fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Den misstänkte gärningsmannen, parets son, kunde ­gripas av en polispatrull i ett skogsområde nära brottsplatsen. Han sitter nu anhållen misstänkt för de båda morden.

Den misstänkte mannen förekommer 41 gånger i polisen belastningsregister. Han har flera gånger dömts för brott som ringa narkotikabrott, våldsbrott, tillgreppsbrott och trafikbrott. I utredningar som gjorts av honom säger han att han länge haft problem med narkotika och alkohol.

I mars i år dömdes han igen, då för misshandel av sin egen mamma som nu är mördad.

Mannen fick två månaders fängelse efter att han tagit ett strypgrepp på henne.

Började härja

Mamman berättade då i förhör hur sonen ibland brukade få bo hemma hos dem ibland. I huset bodde även ett av sonens barn som farföräldrarna var fosterföräldrar åt.

Men de senaste månaderna hade sonen börjat uppträda allt märkligare. Han började känna sig förföljd och anklaga mamman för att förgifta honom. Kvinnan uppgav där att hon försökt ringa psykiatrin för att få hjälp åt sonen men att inget hänt.

Den här kvällen kom han hem till sina föräldrar för att laga mat. Till en början var han lugn men plötsligt började han härja och kasta saker omkring sig och påstod att mamman hade gömt hans mediciner och en spritflaska.

"Kan bli riktigt allvarligt"

I ilska tryckte han upp mamman mot väggen och tog ett stryptag om hennes hals och sa åt henne att erkänna var hon gömt de försvunna grejerna. Mamman säger i förhör att hon blev mycket rädd, så pass att hon trots att hon inte visste något sa att hon hade gömt hans flaska.

Hon sa då i förhör att hon då sonens händer var runthennes hals tänkte: "Tar han i ytterligare så blir det riktigt allvarligt."

Han började sedan kräva pengar av mamman.

– Om jag inte får pengarna så får du se, sa han.

Till slut larmade föräldrarna polisen som grep mannen.

I förhören med föräldrarna framgår det att de då var rädda för sonen och att de egentligen inte ville att han skulle bo hos dem men att de inte vågade säga ifrån.

Ville att sonen skulle få hjälp

I samband med att domen föll utfärdades ett kontaktförbud där sonen förbjöds att ta kontakt med sin mamma igen.

Men enligt tingsrättens papper överträdde han förbudet vid fem tillfällen i maj månad. Åklagaren ville att han skulle häktas men tingsrätten valde att släppa honom fri då han själv förklarade att han hade daglig sms-kontakt med modern och att han bjudits in att bo med föräldrarna, trots att det fanns ett kontaktförbud.

Han sa under häktningsförhandlingen att han tyckte relationen med familjemedlemmarna hade funkat bra men att han nu inte fler gånger tänkte besöka dem.

Advokat Lisa von Trier var målsägarbiträde åt mamman när sonen ställdes inför rätta för misshandel av henne.

Sonen är i nuläget endast misstänkt för morden på sina föräldrar och Lisa von Trier vet ingenting om den pågående utredningen men hon lärde känna paret under utredningens gång.

– Det enda de ville var att han skulle få hjälp genom psykiatrin men det är svårt när någon är vuxen och själv inte vill bli hjälpt. Det här var två underbara föräldrar som verkligen har ställt upp på sin son, så uppfattade jag dem. Det är fruktansvärt tragiskt.

Den mordmisstänkte mannen har fått en advokat men han har ännu inte hunnit prata med sin klient och vet inte hur han ställer sig till misstankarna om gårdagens två mord.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sollentuna

Brott