Här tar misstänkta mördaren ut pengar från offrets konto

Publicerad 2016-11-01

Här fångas misstänkte mördaren på övervakningskameror innan han flydde landet.

Mindre än ett dygn tidigare misstänks han ha dödat sin flickvän.

Nu åtalas mannen för mord.

Den 31-åriga kvinnan hittades död i sin lägenhet i Kiruna 26 juli i år. Vännerna blev oroliga när hon inte svarade i telefon. De hade fått sms från kvinnans 28-åriga pojkvän, som nu åtalas misstänkt för mord. Han skrev att flickvännen ”svimmat på grund av kvävning”.

Vänner hittade kvinnan

När vännerna kom till hennes lägenhet var dörren låst, så de klättrade in genom ett fönster.

Väl inne upptäckte de att kvinnan var död. Hon satt i duschen med en vit elkabel virad runt halsen. Sladden var fastnuten i duscharmaturen. Polisen misstänkte snabbt mord och två dagar efter att hon hittats död greps pojkvännen i Frankfurt i Tyskland. Han hade själv gått in på polisstationen.

Nu åtalas mannen vid Gällivare tingsrätt för mord.

– Jag menar att bevisningen räcker för det. Det är svårt att prata om motiv eftersom han själv förnekar att han dödat henne, han vidstår händelseförloppet men att han inte hade uppsåt att döda, säger kammaråklagare Anna Bergström till Brottscentralen.

Paret hade varit osams flera gånger tiden innan hon dog eftersom hon inte längre ville gifta sig med honom, enligt vad vänner och misstänkte mördaren sagt i förhör.

Mannen hade nyligen fått avslag på sin asylansökan, medan hon fick stanna. Åklagaren ser det som ett möjligt motiv till mordet eftersom hans chanser hade förbättrats om de gift sig.

Mannen har själv berättat i förhör att paret började bråka under natten mot måndagen. Enligt obduktionsprotokollet stämmer det med att kvinnan fått motta flera slag mot ansiktet.

Mordmisstänkte: ”Fick panik”

Därefter går berättelserna isär.

Mannen själv hävdar att kvinnan ska ha fått ett epileptiskt anfall som hon dött av. Sedan ska han ha fått panik och försökt att få det att se ut som ett självmord. Han ska då ha lindat elkabeln runt halsen på henne och hängt henne i duschen. Han hävdar att hon var död när han placerade henne i duschen.

Men enligt de förhör som polisen hållit med personer i kvinnans närhet finns inget som tyder på att hon någonsin tidigare visat tecken på att ha epilepsi.

Däremot visar obduktionsprotokollet att kvinnan dog av strypning, antingen innan eller möjligen i samband med att hon hängdes i duschen.

Tog ut pengar från kvinnans kort

Pojkvännen berättar själv i förhör att han lämnade lägenheten efter att kvinnan dog. Han låste dörren och tog ett tidigt morgontåg till Luleå. Övervakningsbilder från Umeå visar hur mannen försökte ta ut 1000 kronor från döda flickvännens bankomatkort, som han tog med sig från lägenheten. Dessutom hade han med sig hennes id-kort.

Han lyckades ta ut 200 kronor innan han tog tåget vidare söderut. Via Köpenhamn åkte han tåg till Frankfurt.

28-åringen erkänt att han har misshandlat kvinnan, men nekar till att han hade uppsåt att döda henne.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln