Brott

Frias från anklagelser om terrorresa

Av: 

Eric Tagesson

KRIM

25-åringen stoppades när han var på väg till Syrien för att strida med terrorister.

Han åtalades, enligt den nya lagen om förbud mot terrorresor. ny lagstiftning.

I dag friades mannen av Attunda tingsrätt. 

Den 13 april i år, knappt två veckor efter att den nya lagen om förbud mot terrorresor trätt i kraft, stoppades en 25-årig man i Turkiet, och fördes till Sverige, där han formellt greps av svensk polis.

Den 25-årige mannen har vid flera tillfällen tidigare dömts för brott i Sverige, bland annat för flera rån och fall av grovt vapenbrott.

Skulle ansluta till al-Nusra

I slutet på maj åtalades han för "brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskild allvarlig brottslighet".

Enligt stämningsansökan lämnade 25-åringen Sverige den 12 april 2016 med flyg från Arlanda för att resa till Syrien via Turkiet. "Avsikten med resan har varit att i Syrien ansluta sig till Jabhat al-Nusra, och på plats i Syrien begå särskilt allvarlig brottslighet, bestående i terroristbrott."

Jabhat al-Nusra, Nusrafronten, är en terrorstämplad jihadistisk rörelse, och en gren av al-Qaida.

Bilder på döda människor

Bland bevisningen fanns bland annat sms- och Facebookkonversationer, Google-sökningar och hundratals bilder med kopplingar till islamistisk terrormiljö.

Bland annat, skriver TT, föreställer bilderna maskerade män och döda personer.

När 25-åringen greps hade han med sig utrustning för strid: ett hölster, jacka, handskar, knäskydd, armbågsskydd och en skyddsväst.

Brottet, för vilket han åtalades, kan ge upp till två års fängelse.

I samband med att rättegången avslutades försattes 25-åringen på fri fot.

Frias av rätten

I dag friade tingsrätten honom.

Rätten skriver i domen att det visserligen finns stora delar av utredningen som talar för att 25-åringen har haft det syfte med sin resa som åklagaren hävdat.

"Samtidigt har andra delar av utredningen talat för ett annat syfte."

Och även om syftet varit som åklagaren påstår, menar rätten att det fanns många tids- och arbetskrävande åtgärder kvar innan "risken för terroristbrott skulle ha konkretiserats".

Därför, menar tingsrätten, ska mannen inte dömas.

Inte bortom rimligt tvivel

Utredningen har, enligt tingsrättens mening, inte visat att det kan anses vara ställt bortom rimligt tvivel att avsikten med resan var att ansluta sig till Nusrafronten.

Det går enligt rätten inte att utesluta att resans syfte var det som 25-åringen själv sagt, att ta sig till det område som kontrollerades av Nusrafronten för att där hjälpa nödställda människor.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Syrien