Misstänkta 41-åringen: Jag fick en stroke

Av: Isabelle Nordström, Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo är misstänkta för mordet på hennes pappa och mordförsök på hennes mamma.

Nu kommer beskedet att de båda kan lida av en allvarlig psykisk störning.

I ett yttrande från Frivården berättar kvinnan själv om sin uppväxt.

– Den var relativt normal och trygg, säger hon i utredningen.

I dag lämnades paragraf 7-utredningen, en så kallad liten sinnesundersökning, av den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo in till tingsrätten.

Undersökningen, som gjorts av läkare, visar att det kan misstänkas att de båda lider av en allvarlig psykisk störning.

Även 18-åringen undersökt

Det innebär att om åklagaren går vidare och väcker åtal mot kvinnan och 18-åringen kommer detroligtvis även att genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning för att fastställa om de lider av an allvarlig psykisk störning eller ej.

Gör de det, kan de vid en fällande dom, inte dömas till fängelse.

I en utredning från Frivården beskriver 41-åringen sin uppväxt som ”relativt normal och trygg”. Hon beskriver hur hon är uppvuxen på landet och att familjen flyttade in till stan efter några år.

Även när hon flyttade hemifrån vid 18-års ålder hade hon en bra kontakt med sin familj.

För cirka tre år sedan drabbades hon av en stroke, enligt Frivårdens utredning. Hon hamnade på sjukhus och efter stroken har 41-åringen fått problem att minnas saker. Dessutom har hon tappat sina kunskaper i engelska och blivit mycket svag i vänster arm.

41-åringen berättar också att hon haft problem med panikångest under uppväxten. Hon beskriver själv hur det var anledningen till varför hon inte gick gymnasiet. Senare läste hon in gymnasiet och utbildade sig till socionom.

41-åringen uppger att hon är intresserad av matlagning och bakning.

"Hjälp jag har hål i kroppen"

Det var den 3 augusti klockan 23.13 som en 63-årig kvinna ringde till 112 och sa: ”Hjälp, jag har hål i kroppen”. Det var den nu häktade kvinnans mamma.

När polisen kom till sommar­stugan, några mil utanför Arboga, stod dörren öppen – den var inte uppbruten. Patrullen hittade den 63-åriga kvinnan blödande i hallen.

I sovrummet låg hennes 68-­årige make död.

Misstankar riktades snart mot parets 41-åriga dotter och hennes 18-årige sambo. De greps och anhölls – men släpptes efter några dagar. Bevisen mot dem räckte inte för att begära dem häktade.

Sitter häktade

Kvinnan åkte nästan direkt på semester till Thailand. Var den 18-årige mannen var vid den tiden är oklart. Han ska inte ha synts till i eller vid den gemensamma bostaden, kvinnans lägenhet.

Samtidigt fortsatte polisen sitt utredningsarbete i tysthet. De säkrade bland annat spår på mord­platsen, från en bil som kvinnan disponerar.

När kvinnan åkte till Thailand kände hon inte till att polisen följde hennes steg.

Den 30 augusti greps paret på ett hotellrum i Trondheim i Norge. Dit ska 18-åringen ha tagit sig och väntat på 41-åringen.

Sedan dess har paret suttit häktade. Båda nekar till misstankarna om mord och mordförsök.

Hittades död i sjö

Samtidigt pågår just nu en annan mordutredning med kopplingar till den 41-åriga kvinnan gällande hennes makes död för ett år sedan.

Den 42-årige mannen hittades i fjol död i sjön Hjälmaren på en meters djup vid sommarstugan utanför Arboga.

Det rubricerades då som en olycka trots att polisen fick tips från flera håll om att det fanns omständigheter som tydde på att ett brott kunde ha begåtts.

Nu utreder polisen på nytt makens död – denna gång som misstänkt mord.

Den 41-åriga kvinnan har i nuläget inte delgivits misstanke för inblandning i makens död men det finns många omständigheter i fallet som talar till hennes nackdel.

Publicerad:

LÄS VIDARE