39-åring var på rymmen – åtalas för att ha mördat två män

avJohanna Rapp

39-åringen var på rymmen från ett behandlingshem när han misstänks ha mördat två män – inom loppet av några timmar.

Strax efter att det första mordet upptäckts påbörjade polisen jakten på mannen – samtidigt som han besökte en strippklubb i Stockholm.

Den 14 november förra året mördades en man i Upplands Väsby. Han sköts till döds i ett förråd med tre skott, ett i bakhuvudet och två i bröstryggen. Han sköts på nära håll, avståndet har inte varit mer än högst några decimeter, enligt NFC, Nationellt forensiskt centrum.

Bara några timmar senare, och inte ens tre kilometer därifrån, hittas ytterligare en man mördad, precis innanför den olåsta ytterdörren. Också han har skjutits med flera skott, bland annat i ansiktet.

Inledningsvis utredde polisen det som två separata förundersökningar – men snart misstänkte man att samma gärningsman kunde ligga bakom båda morden. Inte ens 20 minuter efter att SOS mottagit det första larmsamtalet om det första mordet får de tips om vem gärningsmannen kan vara och ytterligare 20 minuter senare görs slagningar på mannen, en 39-åring som dömts ett stort antal gånger tidigare.

1 av 7
Den mordmisstänkte mannen.

På strippklubb – samtidigt som mordoffer hittas

Några timmar senare – vid samma tidpunkt som det andra mordet upptäcks – befinner sig 39-åringen på en strippklubb i Stockholm, enligt en kontroll av telefonuppkopplingar som polisen gjort. Enligt sin hemsida är strippklubben exklusiv och erbjuder ”erotiska äventyr”.

Två dagar senare, på kvällen, grips den 39-årige mannen och den 17 november anhålls han för ett av morden. Senare häktas han även för det andra.

Enligt åtalet har 39-åringen umgåtts med båda dödsoffren dagen innan morden. Men varför man misstänker att han mördat männen vill inte åklagare Jenny Karlsson säga någonting om.

– Jag har inga kommentarer, säger Jenny Karlsson.

39-åringen har de senaste 20 åren dömts för en rad brott, vid flera tillfällen har han dömts till långa fängelsestraff. Det har handlat om alltifrån grovt vapenbrott till narkotikabrott.

Dömdes i somras – rymde

Senast han dömdes – sommaren 2017 – stod det i domen att:

”Han har berättat att han under senare tid har försökt att bryta med sina tidigare kriminella kontakter och börja ett nytt liv, utan brott och droger, men att han behöver hjälp och stöd för att lyckas med det och att han nu är beredd att underkasta sig institutionsbehandling inom ramen för en kontraktsvård”.

Svea hovrätt dömde honom för bland annat misshandel och olaga hot, med påföljden skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Men den 12 september rymde 39-åringen från behandlingshemmet:

”Har idag avvikit från behandlingshemmet utan för oss någon känd orsak”, skriver övervakningsnämnden i ett beslut.

Nu åtalas han för två mord.

Han åtalas dessutom för grovt vapenbrott.

Själv förnekar 39-åringen brott.

En kvinna åtalas för skyddande av brottsling, grovt brott, efter att hon misstänks ha hjälpt 39-åringen att hålla sig gömd, skjutsat honom och ordnat boenden där han kunde gömma sig. Också kvinnan förnekar brott.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott