Överlevde mirakulöst – åtalas för grov rattfylla

KRIM

Vansinnesfärden slutade i att bilen kraschade in i en lyktstolpe och i ett träd – och totaldemolerades.

Föraren, som hade 1,18 promille i blodet, hävdar att han inte minns något.

Hans förklaring är att han gör konstiga saker när han tagit sömnmedel – till exempel laga mat i köket.

1 av 3 | Foto: POLISEN/RÄDDNINGSTJÄNSTEN
Den kvaddade bilen.

Olyckan inträffade sommaren 2015 på Hisingen i Göteborg strax innan klockan två på natten. När räddningstjänsten och polisen kom till platsen låg bilen på högra sidan i diket och var totalförstörd. Delar från bilen låg utspridda över stora ytor.

Föraren hittades liggande under bilens högra hjul och fördes med ambulans till sjukhus.

Patrullen skrev senare att mannen kört ”mycket vårdlöst då han i hög hastighet inte kunnat förhindra olyckan”.

Hade 1,18 promille i blodet

I räddningstjänstens rapport står det att stora delar av bilen var borta: ”Höger framdörr, höger bakdörr och A-stolpen låg innan olycksplatsen. Motorn var skild från bilen och bilen hade kraftiga krockskador runtom, även vid förarplatsen”. Märken som visade på att färden gick fel fanns redan 400 meter från olycksplatsen, i form av smådelar från olycksbilen, som vid krocken färdades i riktning mot centrum. Polisen hittade inga bromsspår på eller i närheten av olycksplatsen.

Det visade sig att föraren hade 1,18 promille alkohol i blodet i samband med olyckan.

I förhör hävdade mannen att han druckit två öl och ätit en pizza på en restaurang på Hisingen den kvällen, och att han inte minns något mer förrän han vaknade på sjukhuset ”med en slang i halsen”. Han sa att han inte ens var säker att han druckit de två ölen.

”Körde i sömnen”

Mannen, som är i 40-årsåldern, delgavs misstanke om grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri, men varken erkände eller nekade till brott.

Till polisen sa han att han endast var säker på att han på olycksdagen tagit minst två olika sorter sömntabletter.

Hans förklaring till olyckan var att han han körde i sömnen, eftersom han uppträder konstigt när han tar sömnmedel. Han uppgav att han vid flera tillfällen ovetandes lagat mat i sömnen.

Mannen uppgav att han vanligtvis tar endast en sömntablett men när han dricker ”händer det att han äter 6-7 stycken”.

Åtalas för grov rattfylla

I förhör sa mannens flickvän att han ibland uppträdde egendomligt i samband med att ta sömntabletter - bland annat laga mat i köket eller inte hitta till toaletten.

Till sitt försvar uppgav mannen också att han efter olyckan köpt och kört en annan bil och inte varit inblandad i någon mer olycka.

En sömnforskare skriver i sitt utlåtande att han i polisens utredning inte kunnat hitta uppgifter att sömnmedel varit avgörande för händelseutvecklingen: ”Det finns inga styrkta uppgifter eller prov som visar som visar läkemedelshalter i blodet” och att ”alkohol kan ha varit tillräckligt för att förklara bilkörningens utgång”.

I veckan åtalades mannen vid Göteborgs tingsrätt, misstänkt för grov rattfylleri.