Vincent Carlsson

Storbedragare misstänks ha lurat 40-tal kvinnor

Av: 

Anders Johansson

KRIM

Utredningen mot storbedragaren Vincent Carlsson sväller.

Sedan han släpptes ut från fängelset i höstas har han varit mycket aktiv.

– Han har uteslutande riktat in sig på äldre, godtrogna kvinnor, säger Pecke Abrahamson, polisens förundersökningsledare.

Utredningen är mycket omfattande och hittills har han blivit delgiven misstanke om cirka 100 olika brott, exempelvis grova stölder och grova bedrägerier.

Men det är långt ifrån allt. Pecke Abrahamsson bedömer att det kan röra sig uppåt det fyrdubbla, och att det kanske rör sig om ett 40-tal målsägare. De drabbade kvinnorna är i åldern 55 till 99 år.

Påstår sig komma från Ica

Enligt vad polisen tidigare uppgett på sin hemsida har han bland annat utgett sig för att komma från olika företag eller myndigheter, exempelvis Ica, Coop, olika banker eller datainspektionen.

”Han lurar målsägaren genom att påstå att det blivit något fel på deras betalkort eller att de har betalt för mycket när de var och handlade. Han uppger att han ska ställa tillrätta det som blivit fel och vill ha målsägarnas bankkort och kod”.

Han har sedan kunnat bli insläppt i kvinnornas bostäder och där stulit och lurat till sig pengar och värdeföremål. I viss fall ska konton har tömts.

Hur mycket det kan röra sig om sammanlagt finns det ingen beräkning av ännu, men det rör sig om stora pengar enligt Pecke Abrahamsson.

Verksam i hela landet

Han efterlystes av polisens Region Mitt med Uppsala som huvudort, och det var också där han senare kunde gripas i en trafikkontroll.

Men den misstänkte bedragaren har varit verksam i hela landet, sedan han blev villkorligt frigiven i höstas. Enligt de dokument som blivit offentliga har han bland annat lurat offer i Bräcke, Västerås, Hallstavik, Iggesund, Kil, Ånge, Åkersberga, Kinna, Deje, Stockholm, Hammarstrand, Söderhamn, Laholm, Vittinge, Heby och Kvisslinge.

Behöver inte skämmas

Polisen befarar samtidigt att det finns ett stort mörkertal, att det finns lurade personer som kanske inte gjort någon anmälan för att de skäms för att de varit godtrogna. Men det finns det absolut inga skäl till, anser Pecke Abrahamsson.

Det är omvittnat att Vincent Carlsson har en förmåga att framstå som mycket trovärdig och seriös.

– Den som misstänker sig ha blivit lurad av honom kan kontakta mig eller närmaste polisstation, säger Pecke Abrahamsson, som arbetar vid lokalpolisområde Enköping/Håbo.

Nyligen frigiven

Vincent Karlsson dömdes senast 2012 till fängelse i tre år och sex månader. Han hade då lurat ett 20-tal äldre kvinnor.

Han frigavs villkorligt i höstas.

Vad har han för inställning till anklagelserna?

– Vi har en bra kommunikation, han är resonabel, säger Pecke Abrahamsson.

Den nya utredningen beräknas ta flera månader innan den är slutförd.

Fotnot: Den som tror sig ha blivit lurad av Vincent Carlsson kan kontakta polisen på telefon 114 14.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte höstens hetaste trender hos Åhléns – handla kläder här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Ökände bedragaren Vincent Carlsson gripen

ÄMNEN I ARTIKELN

Vincent Carlsson