Polisteorin: ”Vill klättra i hierarkin”

Tidigare helt ostraffade unga män

avEric Tagesson

De tre unga männen är nu häktade för det våldsamma dubbelmordet i Hallonbergen.

Tidigare har en av dem varit misstänkt för snatteri, i övrigt förekommer de inte i belastningsregistret.

– Av erfarenhet vet vi att de här grupperingarna utnyttjar yngre personer som vill klättra i hierarkin, säger Gunnar Appelgren på polisen.

1 av 9 | Foto: P-O Sännås

De tre männen, 16, 20 och 21 år gamla, trängde sig in i ett gift pars lägenhet i Hallonbergen i tisdags. Först högg de ihjäl den 41-åriga kvinnan i bostaden, sedan sprang de efter och dödade den flyende maken ute på gatan, samtidigt som den första polispatrullen anlände.

Med ett par minuters mellanrum greps de tre, och ytterligare en 15-årig pojke, som släpptes senare på dagen. Enligt åklagaren kan det finnas ytterligare en gärningsman som befinner sig på fri fot.

I dag häktades de tre unga männen på sannolika skäl misstänkta för dubbelmorden.

Vänner med mordmisstänkta

Motivet till dubbelmordet är fortfarande okänt. Men enligt källor inom polisen jobbar man efter teorin att mannen var den huvudsakliga måltavlan. Detta då han var vittne i en polisutredning, där vänner till de nu häktade männen misstänks för mord.

Men de tre som nu häktats för dubbelmordet i Hallonbergen förefaller inte vara några gängkriminella. Åtminstone inte om man ser på deras brottsförflutna. En av dem, 21-åringen, var misstänkt för snatteri 2013, men fick så kallad åtalunderlåtelse.

De två andra är helt ostraffade. Alla tre är bosatta i Hallonbergen.

Klättrar i hierarkin

Gunnar Appelgren, polis och samordnare för insatser i problemområden, säger att han inte kan tala specifikt om fallet med dubbelmordet i Hallonbergen.

– Men av erfarenhet vet vi att de här grupperingarna utnyttjar yngre personer, eller personer som vill ”klättra” i hierarkin, eller är på väg in.

– Mord är ju förhållandevis ovanligt, det handlar ofta om att stjäla fordon, leverera vapen, skicka fram någon med en sprängladdning.

Som exempel nämner han dubbelmordet på spelklubben Oasen i Södertälje.

– Där var det de yngre grabbarna som gjorde jobbet runt omkring: stal moppar, körde vapen. Det är typiskt att utnyttja dem som vill in i strukturen.

Oorganiserad brottslighet

Han beskriver hur polisen ser på grupperingarna som nätverk, där olika individer kommer och går, även om det finns en konstant kärna.

– Jag vill inte kalla det här grov organiserad brottslighet, många gånger är det snarare grov oorganiserad brottslighet. De här personerna är en ”effekt” av grov organiserad brottslighet, som internationell narkotikasmuggling, men rör sig längst ut i linjen och säljer narkotika och använder vapen – det är inte organiserad brottslighet, det är extremt grov och våldsam brottslighet, men organisationsförmågan är...halvtaskig.

ARTIKELN HANDLAR OM