Våldtäktsoffret Emma tvångsvårdades av sexualförbrytare

Emma tvångsvårdades på en psykiatrisk klinik av en misstänkt sexualförbrytare.

Hon polisanmälde honom för sexuella övergrepp på den låsta avdelningen – men varken polis, åklagare eller sjukhuset tog Emmas fall vidare.

Trots att man parallellt åtalade mannen för liknande brottslighet mot 18 andra flickor och kvinnor.

Emmas mamma var döende i cancer, en sjukdom även hennes pappa dött i, och kort tidigare hade Emma blivit utsatt för en våldtäkt.

Hon hamnade i en djup depression och när hon på en väns uppmaning sökte akut psykiatrisk hjälp, under våren 2015, beslutade en läkare att Emma skulle läggas in.

Det varken Emma eller sjukvården visste var att hon på S:t Görans sjukhus skulle komma att tvångsvårdas av en då misstänkt sexualbrottsling.

Redan när Emma kom till kliniken upplevde hon att vårdaren betedde sig märkligt när han skulle visitera henne.

”Han kände på min kropp”

– Han bad mig ta av bh:n och kände över hela min kropp, säger hon till Aftonbladet TV:s reporter Angelica Öhagen..

Men det skulle bli än värre enligt Emma, som nu väljer att berätta sin historia för Aftonbladet som granskat fallet.

Samtidigt som Emma vårdades på kliniken pågick en polisutredning mot vårdaren för 18 fall av sexuella övergrepp, flera av dem mot tonårsflickor, och att han försökt sälja alkohol mot betalning i form av sexuella tjänster.

Men trots de allvarliga brottsmisstankarna mot mannen kunde han jobba som vårdare på den psykiatriska akutklinken.

Aftonbladet har tagit del av Emmas journal, samt den polisanmälan hon gjorde så snart hon skrevs ut från kliniken.

Emma berättar att vårdaren vid olika tillfällen erbjudit att sälja narkotika till henne men att hon tackat nej. Vid ett tillfälle sa han att hon kunde få knark om hon ”betalade” med oralsex.

”Hotade slå ihjäl mig”

När Emma avböjde tvingade mannen, enligt Emma, in henne på toaletten och hotade att larma annan personal genom att trycka på ”bråklamret” om hon inte gjorde som mannen sade. Väl inne på toaletten uppmanade han Emma att utföra oralsex.

Emma tog sig dock ut från toaletten.

– Då hotade han att slå ihjäl mig om jag sa något till någon, säger Emma i Aftonbladet TV:s granskning av fallet.

Tillvägagångssättet som Emma vittnar om liknar flera av de andra brott mannen under samma tidsperiod misstänktes för och senare också fälldes för i tingsrätten.

Hörde aldrig huvudvittne

Så snart Emma blev utskriven från kliniken gjorde hon en polisanmälan. Men redan dagen efter lades utredningen ner i brist på bevis, ord stod mot ord har Emma fått veta. Trots att inga grundläggande utredningsåtgärder genomfördes, som att förhöra mannen och höra ett huvudvittne.

Åklagaren som drev det omfattande åtalet mot mannen fick aldrig veta om Emmas anmälan. Sjukvården beklagar vad Emma tvingades uppleva, men gjorde aldrig någon anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

– Jag tror att ignoransen berodde på att jag utsattes för övergrepp inne på en psykiatrisk klinik, säger Emma.

– Om överfallet hade skett ute i övriga samhället, som mannens andra brott, hade de nog tagit min anmälan på större allvar.

Efter att vårdarens brottslighet uppdagats avslutades hans anställning. Norra Stockholms psykiatri vill inte kommentera fallet, men i tv-reportaget svarar verksamhetschefen på Emmas frågor om hur de hanterade hennes anmälan.

Publisert:

LÄS VIDARE