Åtalas för att ha mejat ner Malin Blom, 30

1 av 4
KRIM

Den 25-årige man som misstänks ha kört på Malin Blom, 30, och sedan smitit från platsen har nu åtalats.

Enligt åklagaren har han gjort sig skyldig till grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

En annan man åtalas för skyddande av brottsling.

Olyckan inträffade den 13 juni strax före klockan 21, på Stadsgårdsleden i centrala Stockholm.

Malin Blom, 30, var på väg till en kompis på sin cykel när en svart Volkswagen Golf av 2013 års modell rammade henne vid ett övergångsställe precis vid Fotografiska museet.

Hon kastades av cykeln och flög runt 30 meter.

Svävade mellan liv och död

Hennes skador blev mycket allvarliga - ett tiotal benbrott och skallskador. Malin svävade mellan liv och död i två veckor innan hon vaknade till liv.

Nu är hon på bättringsvägen och säger till Aftonbladet att hon tycker mannen som åtalas är feg som inte stannade efter att ha kört på henne - och feg som nu inte tar ansvar för den smärta han orsakat henne.

– Hade det varit jag hade jag stannat och gjort allt jag kunde för att hjälpa den människan, säger Malin Blom.

"Uppenbar likgiltighet för människors liv"

Enligt åtalet har den 25-årige mannen "varit grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom genom att i hög hastighet, när trafiksignalerna slagit om till rött för bilister i bilkörfältet, framföra sitt fordon i kollektivkörfältet över korsningen i höjd med Fotografiska museet och där köra på Malin Blom med svår kroppsskada som följd."

Vittnen beskriver hur bilen inte stannade, utan istället accelererade från platsen.

25-åringens kamrat åtalas för att efter olyckan ha hjälpt 25-åringen att undanröja bevis genom att "avlägsna registreringsskylt, transportera och lämna in personbilen på verkstad i syfte att dölja och utplåna spår från olyckan".

Nekar till brott

Båda de åtalade nekar till brott. 25-åringen hävdar i förhör att han lånat ut sin bil till en person, men den personen har polisen inte kunnat identifiera. Polisen har också lyckats positionera 25-åringens mobil till området för olyckan vid olyckstillfället.

Polisen kom den misstänke på spåren efter att media publicerat en beskrivning av en bil som körde på Malin. En anonym uppringare ringde och sa att en bil som passade beskrivningen lämnats in för reperation på en bilverkstad norr om Stockholm.

Polisen kunde snabbt konstatera att det var rätt bil, och bilens ägare, den 25-årige mannen, greps.

Mannen nekar dock till att ha kört bilen. I förhören säger han att han lånat ut den till en person, som han tror han vet vad han heter. Men någon person med det namnet har polisen inte kunnat lokalisera.

Vägrar uppge namn

Han säger att han har gemensamma vänner med mannen som lånat hans bil, men vägrar att uppge namnet på någon av dessa gemensamma vänner.

Genom en teknisk utredning har polisen kunnat slå fast att 25-åringen befann sig i Gamla stan, några hundra meter från olycksplatsen klockan 20.53.

20.58 används han elektroniska nyckel till garaget i sin bostad, två kilometer från Fotografiska. Och 21.32 är han genom datatrafik positionerad i bostaden.

Påkörningen av Malin skedde mellan 20.53 och 20.58.

Och polisen och åklagare har ett vittne, en person som färdades i bilen tillsammans med 25-åringen vid olyckstillfället.

Pekas ut av vänner

I de första förhören berättade han om att de varit ute och festat hela natten, och att han sett hur 25-åringen lånade ut sin bil till en okänd man.

Men i det tredje förhöret spricker fasaden.

– Det gick så djävla fort. Hennes axel slog mot rutan framför.

– Han körde ifrån direkt. Vi talade med honom att han kunde gjort något åt det, men det var försent.

Också en tredje person som befann sig i bilen berättar, efter att ha ljugit i sitt första förhör, sedan om att det var 25-åringen som körde.

– Han minns att det bara small till, han såg bara nåt i glasrutan, han visste knappt vad det var. Av chocken satt de helt tysta och kunde knappt reagera.

När 25-åringen konfronteras med att flera personer pekat ut honom som förare, svarar han kort:

– Jag har inte kört bilen.