Ströp sin flickvän – här jagas han av polisen

1 av 4
KRIM

Med ett tygstycke ströp Mersin Bulic, 32, sin flickvän Alexandra Savic, 20.

Sedan åkte han hem till hennes föräldrar, hällde bensin på deras hus och tände på.

Efter en dramatisk biljakt prejade polisen honom till slut av vägen.

Nu har han dömts till livstids fängelse för mord och mordbrand.

Sent på natten den 25 februari vaknade Alexandra Savics föräldrar och syskon av att brandvarnaren tjöt i deras villa i Finspång.

Villan var rökfylld, och gärningsmannen hade hällt bensin på ytterdörren. Men Veroslav Savic, Alexandras pappa, och övriga i familjen lyckades ta sig ut.

– Jag hämtade en brandsläckare och började släcka inifrån. Jag fortsatte sedan ut på trappan. Då fick jag se någon krypa sakta, sakta i trädgården, berättade Veroslav Savic då för Aftonbladet.

Greps efter dramatisk biljakt

Han kände genast igen mannen som kröp i trädgården – det var hans utflyttade dotters sambo.

Veroslav Savic larmade polisen och efter en dramatisk biljakt i över en mil, där Mersin Bulic bland annat körde på fel sida vägen och körde på en polisbil, kunde han gripas.

Dagen därpå gjorde polisen en husrannsakan i hans och Alexandras lägenhet – och hittade där Alexandra död, strypt till döds med ett tygstycke.

Polisen åkte tillbaka till familjens villa.

– Jag undrade först varför de var här igen, säger Veroslav Savic.

– Branden hade de redan undersökt. De sa att det handlade om något ännu värre, att de hade tråkiga nyheter. Är hon död, frågade jag. Ja, det är hon, svarade de.

Skyllde på black out

I förhören hävdade Mersin Bulic att han inte minns vad som hänt, att han fått en black-out.

Men när han "vaknade" ur sin black-out och fann Alexandra livlös larmade han inte ambulans. Istället satte han sig i sin bil och körde till Alexandras föräldrars hus och tände på.

Pappan Veroslav Savic säger att familjen en tid före händelserna i slutet på februari känt sig hotad av 32-åringen.

– Jag visste att något sådant här skulle hända.

Alexandra och Mersin Bulic blev ett par förra hösten och flyttade ihop.

– Hon ville vara med honom. Hon sa att hon såg en vän i honom och att de hade det bra. Man jag kan inte tänka mig att hon hade det bra, berättade lillasystern Tanja Savic för Aftonbladet en tid efter mordet.

Hon berättar att hennes storasyster förändrades under förhållandet.

– Man såg aldrig till henne längre. Hon verkade mest vara inomhus. Tidigare var hon glad och snäll och fanns alltid där. Nu var det som om hon blivit hjärntvättad.

Utsattes för kraftigt strypvåld

Mersin Bulic har ett digert brottsregister. 2006 dömdes han för grov kvinnofridskränkning och så sent som 2012 för misshandel efter att oprovocerat ha misshandlat tre män på ett torg i Finspång.

Nu har han av såväl tings- som hovrätt dömts till livstids fängelse för mord och mordbrand. Hovrätten skriver i sin dom att det saknas förmildrande omständigheter.

”Alexandra Savic har utsatts för ett kraftigt strypvåld, vilket kan antas ha medfört stark dödsångest för henne under den tid då hon fortfarande var vid medvetande.”

Alexandras pappa säger att möta sin dotters mördare i rätten var det värsta han varit med om.

– Det var fruktansvärt. Att sitta där och lyssna på hans lögner. Min fru svimmade flera gånger. Vi har det tungt, det går inte över.