Livstid för mordet på Elin Falk

1 av 5
KRIM

Elin Falks expojkvän dömdes i dag till livstids fängelse för mordet på den 29-åriga trebarnsmamman.

Trebarnsmamman Elin Falk, 29, dödades av sin expojkvän natten till den 1 mars i år.

I dag föll domen mot 29-åringen i Lycksele tingsrätt: livstids fängelse för mord.

Han döms också för att ha misshandlat en granne.

På mordkvällen hade Elin Falk varit på en konsert i Lycksele med sina vänner. Efter att hon skiljdes åt från vännerna strax efter klockan ett på natten begav hon sig hem till sin lägenhet.

Pratade om mord

Inte långt därefter, vid 02-tiden, kom larmet. Då hade grannar hört ett högljutt bråk från lägenheten. En granne som försökte avstyra bråket knivskars i armen, men lyckades trots detta slå gärningsmannen till golvet.

När polis och ambulans kom fram var Elin Falk död. Hon hade blivit knivhuggen flera gånger, bland annat i ryggen och i halsen. Hennes 29-årige expojkvän greps i lägenheten.

I de inledande förhören med polisen kunde han varken neka eller erkänna dådet. Vittnen uppgav att 29-åringen före mordet pratat om att skada Elin och om att det inte skulle ge honom dåligt samvete, står det i domen.

Visade kniv för vännen

En halvtimme före mordet stötte Elin Falks bästa vän ihop med 29-åringen på stan. Han visade en kniv för vännen, och sa att han skulle skada Elin.

Så fort de skiljts åt ringde vännen till Elin. Men då hade han redan hunnit till Elins bostad och ringde på dörren mitt under hennes samtal med vännen.

En granne berättade att han när han kom hem på natten, såg Elin tala med expojkvännen genom en glipa i dörren. Säkerhetskedjan låg då på.

Inte långt därefter hördes skrik från lägenheten. Grannen sprang genast ner – då var dörren vidöppen och säkerhetskedjan hängde i dörren, lossryckt från karmen. Grannen blev attackerad av den knivbeväpnade 29-åringen som skar honom i underarmen,  men lyckades till sist ändå slå ner honom.

Ingen psykisk störning

Enligt domen är det klart att 29-åringen tvingade sig in i Elins hem. Den tekniska bevisningen samt vittnesuppgifter binder expojkvännen till mordet, konstaterar rätten.

29-åringen hävdade i rätten att han inte visste vad han gjorde.

I domen står det att man kommit fram till att 29-åringen ”varit medveten om sin omgivning”, bland annat utifrån vittnesuppgifter om hur mannen kommunicerade före och efter mordet.

”Mot XX uppgift om att han inte varit medveten om sina handlingar talar slutsatsen i den rättspsykiatriska utredningen om att XX inte lidit av någon allvarlig psykisk störning”.

”Hade uppsåt att mörda”

29-åringen var kraftigt berusad under mordnatten.

Enligt tingsrättens mening måste ”XX i gärningsögonblicket, även om han varit upprörd och påverkad av alkohol, i vart fall ha insett att en dödlig utgång var en säker eller praktiskt taget oundviklig följd av gärningen. Detta innebär att han hade uppsåt till att ta livet av Elin Falk” , skriver tingsrätten i domen.

29-åringen döms även för grov misshandel av grannen.