Mamma: Jag är förtvivlad

Foto: MARIE ULLNERT
Den 40-årige barnskötaren hade jobbat på 32 förskolor och sju fritidshem när han greps i somras efter att han antastat en 10-årig flicka på temaparken High Chaparral i Småland.
KRIM

Rättegången mot förskolepedofilen i Kristianstad börjar i dag.

Föräldrar till de drabbade barnen ska vara på plats i rättssalen.

– Jag är förtvivlad. Allt detta som hänt är fruktansvärt jobbigt, säger en mamma.

Kvinnan vars dotter gick på en av de förskolor där den åtalade 40-åringen jobbade, berättar om dagen då det tunga beskedet kom.

– En polis ringde och ville komma hem till oss, säger hon.

Då hade rättsprocessen redan rullat i gång; mannen var gripen och polisen hade sagt att alla föräldrar vars barn var drabbade var informerade.

Men under förundersökningens gång upptäcktes ännu fler offer. Sammanlagt handlar det om ett 20-tal barn som blivit utsatta för övergrepp, enligt åtalet.

Den 40-årige barnskötaren hade jobbat på 32 förskolor och sju fritidshem när han greps i somras efter att han antastat en 10-årig flicka på temaparken High Chaparall i Småland.

Filmer och bilder på övergrepp

Mamman som Aftonbladet talat med berättar att hon ringde polisen då nyheten om pedofilgripandet blev känt. Även om det sagts att föräldrar till alla drabbade barn var kontaktade, kände hon sig orolig. Hon började tänka på dotterns beteende under det gångna året och funderade på om det fanns några tecken på att även hon kunde ha blivit utsatt.

Mammans oro visade sig vara befogad. En tid senare kom samtalet från polisen, som då hade hållit ytterligare förhör med den misstänkte och gått igenom de bilder och filmer han spelat in.

– De sa att hon också blivit utsatt. Det fanns bilder på henne. Och han hade uppgett min dotters namn, säger mamman.

Hon tror att den åtalade barnskötaren gjort fler saker än han erkänt.

För polisen berättade hon om händelser och saker hon reagerat på i dotterns beteende som hon nu misstänker kan vara reaktioner på de sexuella övergreppen.

– Det är saker som inte gör att man i första hand tänker på att något sånt här hänt, det var bara konstigt då, säger hon.

Har erkänt allt

Rättegången mot den misstänkte 40-åringen inleddes i dag i säkerhetssalen vid Malmö tingsrätt och hölls bakom stängda dörrar. Mannen har erkänt allt som han åtalas för.

Föräldrarna till några av de drabbade barnen ska vara på plats i rättssalen.

– Jag har inget intresse av att se eller höra honom. Det är bara så... jobbigt, säger mamman.

Allt sedan hon och hennes man nåddes av det tunga beskedet har hon haft svårt att sova och försökt hitta information om hur man ska hantera situationen för barn i hennes dotters ålder.

– Jag ringde BUP och en klinik. De sa att barn inte har så utvecklat långtidsminne, säger hon.

Det faktum att dottern inte verkar minnas något av övergreppet har lugnat henne lite.

– Lyckligtvis är hon ovetande om vad som hänt. Det är en glad och god tjej, säger mamman.