Offer tog livet av sig före rättegången

45-årig serievåldtäktsman åtalad igen

1 av 3 | Foto: Polisen
KRIM

Den 45-årige mannen lockade unga tjejer med modellkontrakt och kändisskap. Sedan ofredade han och våldtog flera av dem, enligt åtalet.

Ett av hans offer tog sitt liv före rättegången.

Mannen har flera gånger tidigare dömts för liknande brott.

Sammanlagt rör det sig om 17 unga tjejer som den 45-årige mannen, enligt åtalet i Norrköpings tingsrätt, våldtagit, ofredat och utnyttjat för sexuell posering.

Brotten har ägt rum runt om i Sverige. Mannen utgav sig för att vara fotograf och lockade de unga kvinnorna med löften om modellkarriär och stora pengar.

– Han har sagt att han skulle göra dem berömda, skrutit om alla kändisar han känner och så vidare, säger kammaråklagare Anna Lander.

Mannen beskrivs som oerhört manipulativ.

Unga kvinnor ingrep

Mannens brott upptäcktes efter att två kvinnliga studenter på ett kafé i Norrköping reagerat över hur mannen satt med en väldigt ung tjej, och studenterna upplevde att något inte stod rätt till.

– När den unga tjejen gick på toa följde en av kvinnorna efter och frågade om allt stod rätt till. Tjejen sa att det gjorde det men kvinnan lämnade ändå sitt telefonnummer och sa att tjejen kunde ringa om det var något, säger åklagare Anna Lander.

Kort efter att tjejen och mannen lämnat kaféet ringde hon upp studententen. De träffades och tjejen berättade att hon utsatts för sexuella övergrepp.

Polisen tillkallades.

Utredningen växte

Mannen kunde gripas och vid en husrannsakan fann man material som gjorde att utredningen växte lavinartat. Sammanlagt har man hittat 17 flickor som berättat om hur de utsatts för övergrepp av mannen.

Det visade sig också att mannen tidigare dömts för sexualbrott.

Då utgav han sig för att vara skivproducent. 1998 dömdes han till fängelse för sexuellt utnyttjande och ofredande efter att ha lurat i fyra flickor i 13-14-årsåldern att de skulle bli Sveriges Spice Girls.

En flicka berättade i förhören då hur hon lurades av skivproducentens alla löften:

– Han sa att han kände alla kändisar och att vi skulle få träffa dom.

Ganska snart började flickorna lockas upp till olika hotellrum som skivproducenten hade hyrt och där han förgrep sig på dem.

Mannen dömdes till ett års fängelse.

– Och han har flera gånger efter det dömts för närmast identiska brott, säger Anna Lander.

Olika orter i Sverige

Nu har han åtalats igen.

Den här gången är det alltså för flera våldtäkter, flera fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott, sexuellt ofredande. Brotten sträcker sig från 2009 fram till mars i år och har skett på olika platser runt om i södra Sverige.

"XX har genom sitt sätt att tala och agera manipulerat målsägaren att tro att han skulle hjälpa henne till en karriär i modellbranchen", står det i stämningsansökan avseende ett av våldtäktsoffren.

Tillvägagångssättet återkommer på flera av de andra unga tjejerna. Vid flera tillfällen har 45-åringen även hållit fast de unga flickorna under övergreppen.

Offer tog sitt liv

Rättegången mot honom avslutades i tisdags.

Men en av målsägarna var inte på plats. I slutet på oktober tog hon sitt eget liv, 24 år gammal.

– Hon mådde så dåligt av övergreppen att hon avslutade sitt liv. Hon fick hjälp men klarade inte av den stundande rättegången, säger åklagare Anna Lander.

Trots att den 24-åriga kvinnan inte längre är i livet valde åklagaren att åtala 45-åringen för övergreppen mot henne, som ägde rum för 5-6 år sedan.

– Jag ansåg att han ska ställas till svars trots den här tragiska utgången, säger Anna Lander.

Under rättegången visades ett inspelat förhör med den avlidna kvinnan.

– Det var känslomässigt i rättssalen så klart. Oerhört tungt. Alla berörs ju.

Yrkar på långt straff

Åklagaren har yrkat på att 45-åringen döms till ett "långt fängelsestraff".

– Det är sju våldtäkter och en väldigt omfattande brottslighet. Dessutom är det återfall i brottslighet. Jag tycker straffvärdet ligger mellan 8-10 år. Han har förstört mycket för de här tjejerna.

Den 17 december faller domen.

Den 45-årige mannen nekar till brott.

ARTIKELN HANDLAR OM